Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är inte du redan diakon?

...Carina Vindeland, som i juni blir diakon i Tolfta församling.

Annons

– Nej, jag är diakoniassistent sedan 2003. Den åttonde juni vigs jag till diakon i Uppsala domkyrka om allt går som det ska.

– För att bli diakon måste man i första hand ha en inre kallelse att vilja bli det. Sedan måste man ha gått Svenska kyrkans grundutbildning i en termin och ha högskoleutbildning inom det sociala området. Därefter får man göra en prövning hos stiftet om man är lämplig som diakon innan man kan gå det diakonala profilåret.

– Jag har läst social omsorg och jobbat med det. Grundkursen och profilåret har jag läst under lite längre tid eftersom att jag har jobbat samtidigt.

– Det är för att se om man är lämplig för att bli diakon och förstår vidden av att bli vigd till det. När jag gjorde prövningen var det flera stationer i intervjuform med bland andra biskopen.

– Jag kommer att vara mer på plats nu eftersom att jag inte längre studerar. En annan detalj är att jag kommer att ha den gröna skjortan som diakoner har.

– Det kan vara när din far har gått bort, eller när du skiljer dig. Det kan vara när du känner dig ensam och är i behov av själavårdande samtal.

– Jag är inte uppvuxen i någon uttalat kristen familj, men det var något jag tänkt på ett tag. Sedan när jag gick med i kyrkokören så blev det en väg in.

Mer läsning

Annons