Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten högst i Älvkarleby och Tierp

Tierp och Älvkarleby har störst andel arbetslösa i Uppsala län, och siffrorna väntas stiga under året. Arbetsförmedlingen har satsat på fler jobbcoacher i Tierp. Långsiktigt hoppas man på fler jobb på Forsmark och på att fler ska utbilda sig.

Annons

– Arbetslösheten har alltid legat högre i Norduppland än i Uppsala. Det ligger mellan Uppsala, som har låg arbetslöshet, och Gävle, som har höga siffror, säger Victoria Axberg, arbetsmarknadsområdeschef på arbetsförmedlingen i Uppsala.

Beroendet av Gävles industrier kan vara en av förklaringarna till att Tierp och Älvkarleby tillsammans med Heby kommun har högre arbetslöshet än andra kommuner i Uppland. Arbetslösheten har dessutom ökat snabbare på dessa orter i samband med krisen. Uppsala län som helhet ligger dock på den lägsta andelen arbetslösa i landet. Arbetsförmedlingen har därför omfördelat sina resurser och satt in fler jobbcoacher i Tierp än i Uppsala.

– Samtidigt får vi signaler om att industrin har nått botten och håller på att vända, säger Victoria Axberg.

Men även om industrin vänder tycker hon inte att man ska hoppas för mycket, eftersom företag brukar ta chansen att rationalisera hela arbetsprocessen när det är kris. Hoppet sätter hon till att Tierp nästa år ska få del av EU:s strukturfonder, som ger arbetstagaren chansen att vidareutbilda sig inom sitt yrke med stöd från arbetsgivaren. I Älvkarleby har kommunen fått del av sådana pengar genom Region Gävleborgs satsning, men när Tierp ansökte i år var pengarna slut.

I Älvkarleby minskar just nu antalet varsel och Eva Holmberg-Tedert, samordnare vid Arbetsförmedlingen i Gävle, menar att det är ett positivt tecken. Hon har också märkt att fler ungdomar anmäler sig till utbildningar.

En norduppländsk kommun som utmärker sig med att många är i arbete är Östhammar.

Forsmarks kärnkraftverk och det kommande slutförvaret är en av förklaringarna till det. En annan är att Östhammar är en turistmagnet.

Victoria Axberg menar att också Tierpsborna kan få nytta av Forsmark i framtiden.

– När slutförvaret flyttas dit kommer det att finnas behov av personal. Om förbindelserna blir bättre kan det generera jobb, säger hon.

Mer läsning

Annons