Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets största konsthelg är här

/
 • PUBLIK. ”En kväll på teatern”. Genom att veva i spaken applåderar och rör sig trägubbarna.
 • HITTA BOLLEN. När Per Helldorf vevar visar trägubben under vilken kopp bollen             befinner sig. Efter det rör trägubben händerna och blandar kopparna. ”Under vilken boll finns bollen nu då”,             undrar Per Helldorf.

På långfredagen inleds Konst på väg i Tierps kommun. En av årets gästutställare är Per Helldorf. I Lövstabruk visar han upp sin utställning ”Sensuell mekanism”.

Annons

Per Helldorf har rest från Katrineholm för att delta i årets upplaga av Konst på väg. I Stefan Hellebergs ateljé i Hantverkets hus ställer han i ordning sina verk.

– Jag ser fram emot att få stå här och pladdra om mina verk hela dagarna, säger han.

Trä är materialet som Per Helldorfs hjärta slår extra hårt för och för åtta år sedan hittade han sin speciella inriktning. Efter att ha sysslat med mer traditionell slöjd började han experimentera med trämekanik och sedan dess är det vad som gäller.

Alla hans verk drivs med mekanik i form av kugghjul och pinnar. Det de har gemensamt är att de frambringar olika berättelser och rörelsemönster.

– Det folk brukar fascineras över är att det rör på sig och att de själva får vara delaktiga genom att veva. Det är som små nöjesmaskiner, säger han.

Som exempel kan man ta barskåpet, som Per Helldorf beskriver som tragikomiskt. När han vevar med handtaget börjar mekaniken att arbeta. Skåpdörrarna öppnas till melodin till ”Are you lonesome tonight”. Innanför dörrarna står en spritflaska och när han fortsätter att veva hissas två glas ner. Bara att sluta veva och släcka törsten eller att fortsätta veva så hissas glasen upp och dörrarna stängs.

– Jag tycker det är skitkul när det rör på sig, jag tröttnar aldrig på det. Men innan jag började leka med mekaniken visste jag ingenting om det. Jag tycker det är ganska bra gjort av någon som aldrig ens mekat med en moppe.

Hantverksformen är väldigt ovanlig i Sverige, men är enligt Helldorf väldigt populär i England. Rörelsemönstren ser komplicerade ut och allting flyter på perfekt. Men han själv menar att det är väldigt enkelt att få till.

– Det är inte så svårt, men det är fascinerande. Fantastiskt, lika roligt varje gång, säger han och skrattar samtidigt som mekaniken öppnar dörren till barskåpet.

Mer läsning

Annons