Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende i herrgård – men de förfallna husen i Tobo håller inte måttet

/
  • Migrationsverket drar i handbromsen när det kommer till asylboende i Tobohusen.

Älby herrgård i Tierps kommun blir tillfälligt asylboende.
Redan om några dagar kan de första asylsökande flytta in.
Men när det kommer till ett asylboende i Tobo drar Migrationsverket i handbromsen.

Annons

Migrationsverket köper tjänsten för asylboende i Älby herrgård av Asbro aktiebolag. Avtalet som först och främst sträcker sig över två månader gäller för 153 platser och kan vid behov öka.

Det har även förekommit uppgifter om 200 platser för asylsökande i Tobo. Närmare bestämt på Skolvägen där de skandalomsusade Tobohusen ligger. Tidigare i år beslutade kommunstyrelsen i Tierp att lägenheterna i en av fastigheterna var så pass hälsofarliga att de inte ens fick hyras ut.

– Där har vi fått information om att det inte riktigt står rätt till. Det finns ett föreläggande kring de boendena och innan vi får svar på en utredning så händer ingenting, säger Stewe Simson, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Åby.

Husen i Tobo har sedan tidigare figurerat som ett tänkbart asylboende. Arbetarbladet berättade om planerna i en artikel från 2013.

Tillströmningen av asylboende påverkar inte Tierps kommun särskilt mycket, enligt kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S). I varje fall inte till en början.

– I det korta perspektivet påverkar det bara marginellt. Sen om de får uppehållstillstånd och stannar i Tierp så gäller det att få in dem i SFI-verksamhet och vanlig skola.

Om asylsökande stannar i fler än tre veckor så behöver barnen få gå i skolan. Enligt Bengt-Olov Eriksson finns en beredskap i kommunen.

– Det har vi. När det kommer till skollokaler så finns det plats om vi talar om hela kommunen. Sen behöver vi sannolikt förstärka personellt om situationen uppstår.

Migrationsverket öppnar flera tillfälliga asylboenden i hela landet, med kort varsel. Just nu är det många asylsökande som kommer till Sverige.

– Migrationsverket jobbar hårt med att få platser till alla. Vi har en större inströmning nu än under balkankonflikten och slår rekord i antalet asylsökande varje dag. Vi har i uppdrag att erbjuda dessa människor någonstans att bo medan de väntar på att få sin asylansökan prövad, säger Stewe Simson.

Över 5000 personer har sökt asyl i Sverige den senaste veckan, uppger Migrationsverket.

Mer läsning

Annons