Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åter kurser i spel och dans i Tobo

/
  • SPELMANSLIV. Vd Michael Näslund bredvid en staty av riksspelmannen Eric Sahlström. I höst blir det åter liv i folkmusikinstitutet i Tobo då det blir ettåriga spel- och danskurser.

Nu blir det åter spel- och danskurser vid Eric Sahlström Institutet i Tobo. Förra hösten ställdes de ettåriga kurserna in då det var för få sökande.

Annons

Om 14 dagar börjar tio elever på spelkursen och tolv elever på danskursen. Nytt för i år är att det blir en kombinerad kurs för dem som trakterar nyckelharpa och fiol.

– Vårt tillstånd att börja med fiol kom lämpligt, det är fyra stycken som spelar det instrumentet. Med bara nyckelharpa fanns det inte underlag för en kurs, säger vd Michael Näslund.

Han tror att en meriterad danslärare kan ha ökat intresset för den inriktningen. Institutet har också gjort reklam för kurserna på spelmansstämmor och i skolorna.

De 22 eleverna på de eftergymnasiala kurserna är från hela Sverige. Att det blir undervisning innebär sju–åtta lärarjobb samt mer jobb inom kök och städ. Näslund ser fram emot att åter få liv i det gamla jaktslottet i samhället.

– Det är en otrolig fördel med elever här. De har egna nätverk, får träffa äldre spelmän och kan berätta om vad de vill i framtiden.

Men allt är inte rosenrött. Under en tioårsperiod har institutet sett ett allt svagare intresse bland unga att spela nyckelharpa. De ska nu försöka ändra på detta.

– Vi för resonemang med lärare om pedagogik för barn och bygge av barnnyckelharpor. Med sådana slipper barnen hantera stora nyckelharpor.

Mer läsning

Annons