Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atlas Copco varslar ytterligare 80 i Tierp

/
  • VARSLENS ÅR. Atlas Copco var ett av alla företag som drabbades av finanskrisen. Var femte anställd varslades i december om uppsägning.

Atlas Copco i Tierp varslar ytterligare 80 anställda om uppsägning. Orderingången fortsätter att rasa och företaget ser ingen annan utväg än att skära ner ytterligare på personal.

Annons

 

Strax efter att 68 anställda blivit uppsagda i slutet på januari kom det nya chockbeskedet för de anställda på fabriken i Tierp. Ytterligare 80 tjänster kan komma att försvinna.
– Vi har en fortsatt kraftigt minskad orderingång. Det har gått fort från den nivån vi låg på i december när vi lade det första varslet. I slutet på januari och nu i februari har det bara fortsatt att sjunka, säger fabrikschefen Stefan Calner.
I förra veckan gick företaget ut med att inga fler varsel planerades i Sverige. Nu ser bilden annorlunda ut och nya MBL-förhandlingar inleddes redan under gårdagen.
– Vi ser det som många andra företag ser, det tar inte slut. Det bara fortsätter att rasa. Jag tror jag kan prata för mina fackliga kollegor också när jag säger att det känns väldigt, väldigt tungt, säger Stefan Calner.
Utöver de 68 personer som redan har sagts upp i Tierp införde Atlas fyradagarsvecka. Åtgärder som nu inte räcker till. Sune Kjetselberg, IF Metalls klubbordförande, är uppgiven och fåordig.
– Ja, vad säger man om det här. Det känns inget vidare, man får börja om från början precis när vi var klara med förhandlingarna, säger han.
Daniel Blomstedt, Moderaternas gruppledare i Tierp, reagerar med bestörtning på Atlas Copcos nya varsel. Han menar han att det kanske är läge för de styrande att träffa ledningarna för företagen i kommunen.
– Häromdagen tog vi i kommunfullmäktige en besparing i budgeten på 6,5 miljoner kronor och då pratade vi om att det kanske inte är tillräckligt. Vi kan behöva träffa både företag som redan har agerat för att se om de planerar något mer och de som ännu inte dragit ned för att få en bild av läget just nu.
Arbetarbladet har utan framgång sökt kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) för en kommentar.

 

Mer läsning

Annons