Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avliden i svininfluensa hade fått korrekta råd

Den man i Uppsala län som avled i svininfluensan fick rådet att uppsöka läkare. Därmed har inte sjukvårdsrådgivningen gjort något fel, visar den utredning som gjorts av primärvården.

Annons

Det var efter mannens död som det visade sig att hans pappa varit kontakt i med sjukvårdsrådgivningen angående sonens tillstånd. Det var på torsdagseftermiddagen i förra veckan. Mannen, som var i 40-årsåldern, avled i sitt hem på fredagen.

Agerade rätt

Utredningen visar nu att rådgivningen agerat på rätt sätt.

– Vi bedömer att relevanta frågor har ställts vid kontakten och att rådgivning har skett enligt gällande riktlinjer, säger Barbro Nordström, chefsläkare i primärvården, i ett pressmeddelande.

Talade med sköterska

Sjuksköterskan gav rådet att mannen vid fortsatt feber skulle kontakta läkare. Hon frågade även om mannen tillhörde någon av de utpekade riskgrupperna.

– Det ska vi göra. Men vi ställer inte frågan på det sättet, utan frågar om tidigare sjukdomar och får uppgifterna på det sättet, säger Monica Mäki Karlstrand, verksamhetschef för sjukvårdsrådgivningen.

Utredningen har lämnats över till Göran Günther, chef på infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, för en andra bedömning.

– Jag kan inte se att några fel gjorts. Man har utifrån situationen gett behövlig information och korrekt rådgivning till den avlidne mannens far, säger han.

Mer läsning

Annons