Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bantad budget i Tierp

Tierps kommun måste spara 6,5 miljoner kronor under 2009. Besparingen slår hårt mot grundskolan och kan enligt förvaltningschefen leda till färre lärare och större undervisningsgrupper.

Annons

Enligt beräkningar gjorda av Sveriges Kommuner och Landsting kommer Tierps kommuns skatteintäkter att minska med 6,5 miljoner under året. Därför planerar kommunen att lägga om sin driftbudget. Samtliga kommunens verksamheter tvingas då att skära ned på sina kostnader.

– Exakt vilka åtgärder som man behöver vidta är svårt att säga. Vi kan inte utesluta att det blir kvalitetsförsämringar, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S), som också framhäver att kommunens kostnadsökningar för 2009 inte blir så stora som beräknat. Där menar han att kommunen sparar en del pengar.

För grundskolans del innebär budgetförändringen ett minskat anslag på 1,4 miljoner kronor.

– Vi är inte riktigt på det klara med vad det innebär än. Men det innebär med säkerhet att ytterligare ett par tjänster per rektorsområde försvinner till hösten, säger förvaltningschefen Jan Rosenfeld.

– Det går inte att svara på än. Det blir en del omorganiseringar och större undervisningsgrupper men hur det slår går inte att svara på. Det är svårt att säga hur det påverkar kvalitén, svarar Rosenfeld som påpekar att det inte är aktuellt med nedläggningar av skolor.

Budgetförslaget innebär att en verksamhet som har 20 procent av pengarna i driftbudgeten också ska minska sina kostnader med lika många procent. Med den principen drabbas äldreomsorgen av lika stora besparingar som skolan.

Enligt Vård- och omsorgschefen Mojgan Alimadad gör ledningen för äldreomsorgen nu en konsekvensanalys för att se var man kan spara. Samtidigt påpekar hon att besparingen rör de tjänstegarantier som togs i samband med den ursprungliga budgeten. Med garantierna lovar kommunen invånarna en tjänst inom en viss tid.

– Vi kommer att förlänga garantitiden för upprättandet av en genomförandeplan från 14 dagar till en månad. Sådana planer kräver mycket personalresurser och organisation, säger Alimadad och påpekar att inga garantier tas bort.

Ombudgeteringen var under tisdagen uppe på kommunstyrelsens sammanträde, där Moderaterna reserverade sig mot majoritetens förslag att skära procentuellt i verksamheterna.

Beslut om förändringarna i budgeten tas i kommunfullmäktige i februari.

Mer läsning

Annons