Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbro hjälper utsatta kvinnor

/
  • Arbetarbladets reporter Conny Svensson överraskar Barbro Wiklund med tulpanbuketten.
  • Barbro Wiklund har ett djupt engagemang för utsatta kvinnor och deras barn. I genomsnitt lägger hon ned tre timmar om dagen på Kvinnojouren Liljan.
  • Barbro Wiklund, Tierp, är mycket glad över tulpanbuketten som hon får för sitt stora engagemang inom Kvinnojouren Liljan.
  • Barbro Wiklund blev både glad och överraskad över uppvaktningen med blommor..

Hon halkade in på ett bananskal i engagemanget för utsatta kvinnor och barn.
Nu får Barbro Wiklund, 63 år, Tierp, blommor för sitt ideella jobb inom Kvinnojouren Liljan.
– Jag har ingen önskan att folk är tacksamma för att jag hjälpt dem. Det handlar om att de förstått att de har en inre styrka.

Annons

När Arbetarbladet uppvaktar Barbro Wiklund med tulpanbuketten blir hon mycket överraskad och glad. En kollega har lurat henne att en elev som behöver hjälp ska knacka på – Barbro jobbar som specialpedagog på Högbergsskolan i Tierp. Vid sidan av detta är hon ordförande i Kvinnojouren Liljan, som hjälper utsatta kvinnor och barn i Tierps och Älvkarleby kommuner.

Hur kom det sig att du började engagera dig där?

– Det var 1989. Det var min dåvarande man som träffade en kvinna i styrelsen. Hon beklagade sig för att de inte hade någon sekreterare. Hon lovade att det inte var några problem, men han glömde att berätta det för mig.

– I slutet av maj sa han "du ska på möte i kväll, jag har lovat att du ska bli sekreterare där". Jag blev sedan ordförande i kvinnojouren 1993 efter Anette Gällström.

Wiklund berättar att det förra året bodde åtta kvinnor i kvinnojourens hemliga boende. Dessutom har var och en inom kvinnojouren kontakt med ett antal kvinnor som behöver hjälp.

– Jag pratade med 24 kvinnor förra året.

Kvinnojouren ger i många fall stödjande samtal, både per telefon och öga för öga.

– Vi jobbar som pesonliga coacher. Om jag har jour och en kvinna ringer är det hon som bestämmer hur länge hon vill prata med mig – fem minuter eller tio år. Sedan jobbar man personligt med den kvinnan, ingen annan i kvinnojouren är involverad. Det ger ett bättre skydd för den personliga integriteten.

Barbro Wiklund lade förra året ned 534 timmar i stödjande samtal och 1149 totalt.

– I tiden ingår föreläsningar utifrån. Det gäller att lära sig att det ofta är den som verkar minst farlig som är farligast.

– Vi ordnar även internutbildningar och visar upp Liljan.

Hur känner du när du ser barn som far illa?

– Det gör mig skitförbannad och skär i mitt hjärta. Barn är lojala och tar på sig skulden. Det är därför vi jobbar förebyggande med att åka ut till årskurs sju och berätta att det inte är deras fel om de bråkar därhemma.

I en del fall har Barbro kontakt långt efteråt med kvinnor som fått hjälp.

– De kan berätta att ungen tagit studenten, att allt fungerar eller att de flyttat. Får man bara en sådan pärla som ringer så orkar man tio andra.

Mer läsning