Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bennys tomt försvann

/
  • tomterna borta. Benny Sandmark äger enligt honom själv och hans lagfart tomter på Lilla Åminnesholmen. Enligt Lantmäteriet är det en samfällighet som ägs av byn. Detta ska ha skett utan att Benny blev kontaktad.

Benny Sandmark äger en tomt på Lilla Åminnesholmen i Snatra. Eller åtminstone trodde han det. Av en slump uppdagades det att tomten lösts upp i en samfällighet i stället.

Annons

– På min lagfart står det att jag äger mark där, men Lantmäteriet påstår att det inte stämmer.

Förutom Benny Sandmark är det ytterligare tre personer som har blivit av med sina tomter. Hur det gick till har de ingen aning om.

– På Lantmäteriet säger de att tomterna gjordes om till samfällighet 2006, men ingen av oss har fått någon information om någon avstyckning, säger Benny Sandmark.

Benny Sandmark äger också tomtfastigheter på två andra öar, och även dessa har raderats ut. På Lantmäteriets karta över Lilla Åminnesholmen finns numera två fastighetsbeteckningar. Den ena heter S:22, vilket betecknar att det är en samfällighet som ägs av byn. Den andra tomten tillhör en privatperson. Det var när den personen ville bygga ett hus och sökte tillstånd om att häva strandskyddet som det kom fram hur kartan över tomterna hade ritats om.

– Någon måste ha ändrat på det någon gång. Man undrar ju vem det är och varför, säger Benny Sandmark som inte utesluter att fler kan ha drabbats.

Sören Almgren, handläggare på Lantmäteriets kundtjänst, blir förvånad över berättelsen.

– Man kan ju inte bara ta någon annans fastighet, säger han.

– Jag har aldrig hört något liknande under mina 30 år på Lantmäteriet.

Men när Sören Almgren försöker eftersöka Benny Sandmark och de andra ägarnas tomter hittar han dem inte. Han ser att Benny Sandmark äger flera tomter, men inte en enda av dem ligger på öar. Finns de tidigare ritningarna så ligger de i ett arkiv i Uppsala, otillgängligt för de datoriserade registren.

Benny Sandmark och de andra tomtägarna har lämnat in en skrivelse till Lantmäteriet, som lovat att utreda vad som hänt.

– Men det är ju tråkigt att behöva lägga ned energi på det, säger Benny Sandmark, som nu hoppas att snart få ett positivt besked om tomterna.

Mer läsning

Annons