Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Berget är entydigt bättre”

Forsmark i Östhammars kommun drog det längsta strået i kampen med Oskarshamn om slutförvaret av det utbrända svenska kärnbränslet.
– Berget där är entydigt bättre, säger Claes Thegerström, vd för Svensk kärnbränslehantering (SKB).

Annons

SKB:s analyser av fem–sex års provborrningar och 600 vetenskapliga rapporter gav i slutänden ett klart och tydligt utslag.

– Analyserna visade på en signifikant skillnad. Berget i Forsmark är mer homogent, torrt och väldigt tätt. Det är det och den långsiktiga säkerheten som varit styrande för valet, säger Claes Thegerström.

Ett förvar i Forsmark tar också mindre plats än i Laxemar i Oskarshamn. Bygget blir lättare och det blir enklare att få kärnbränslekapslarna på plats. Infrastruktur finns redan och miljöpåverkan blir mindre.

– Vår analysgrupp har enhälligt rekommenderat Forsmark för slutförvaret. Man kan säga att berget har talat, säger Thegerström.

Näst steg för SKB är att nästa sommar lämna in formella ansökningar om slutförvarsprojektet. Därefter behöver strålsäkerhets- och miljömyndigheterna två–tre år att granska ansökningarna. Ett regeringsbeslut väntas runt 2013. Bygget kan då starta tidigast 2014 och det första kärnbränslet deponeras i slutförvaret kring 2020.

Från delar av miljörörelsen är kritiken fortsatt hård mot SKB, i första hand för att industrin inte tillräckligt utrett den alternativa metoden djupa borrhål för slutförvaringen. KTH-forskare har också kritiserat SKB:s slutförvarsmetod, KBS-3, som de anser kan orsaka radioaktiva läckage på sikt.

Miljöminister Andreas Carlgren välkomnar beslutet. Han har förväntat sig att platsen med den bästa säkerheten skulle utses.

– Nu handlar det om att hålla tummen i ögat på de myndigheter som ska granska SKB:s ansökan, säger han.(TT)

Mer läsning

Annons