Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkängsskolans elever får stanna i Karlholm

/
  • Ingen hälsorisk. Så här såg det ut i slutet av juni när kommunens ansvariga informerade om inomhusmiljöutredningen som gjorts på Björkängsskolan. Föräldrarna var upprörda över att kommunen inte kunde svara på var eleverna skulle gå i skolan till hösten. Med tre veckor kvar lämnar nu ledningen positiva besked.

Med tre veckor kvar till skolstart får eleverna i Karlholm glada besked. Mögelskadorna på Björkängsskolan är ofarliga för hälsan.
– Eleverna kan gå kvar i Karlholm och slipper bussas till andra skolor, bekräftar produktionschefen Peter Björebo.

Annons

Under sommaren har skolledningen och kommunens fastighetsansvariga jobbat intensivt för att hitta ersättningslokaler till Björkängs-skolan, då miljöutredningen visade att det fanns stora brister i skolans innemiljö. Rapporten pekade på både fuktskador och mögelangrepp i flera av salarna.

Men nu har en medicinskt sakkunnig i Uppsala tolkat provsvaren och sett över vilken inverkan den dåliga inomhusmiljön kan ha på elever och lärares hälsa.

Finns inga hälsorisker

– Den sakkunnige har belagt att det inte finns några skaderisker för hälsan genom att vistas i skolan, vilket man kanske trodde från början, berättar produktionschefen Peter Björebo och fortsätter;

– Det känns väldigt bra att skolan var långt i från så illa åtgången som vi befarade och att det inte finns några hälsorisker.

Slipper bussas iväg

På skolan pågår just nu rengöring av ventilationen och under sommaren och hösten kommer renoveringen av den nedgångna skolan att fortsätta.

Därmed slipper skolans drygt 100 elever ta bussen till andra skolor runt om i kommunen. De kan i stället ställa in sig på skolstart i Karlholm om tre veckor.

– Det kan bli vissa omflyttningar för eleverna i höst då lektionssalarna ska renoveras, men de kommer inte behöva bussas i väg, lovar Björebo.

I nästa vecka träffas kommunens ansvariga för ett byggmöte och då ska renoveringen planeras in i detalj.

– Vi hoppas att föräldrar, lärare och elever ser det som positivt att de kan gå kvar i skolan, säger Björebo.

I våras flyttade förskolan in i den gamla tandläkarmottagningen vid Karlitplan. Hur deras framtid ser ut kan inte Björebo svara på än.

– Vi vet mer om förskolan efter vårt byggmöte.

Mer läsning

Annons