Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågul koppling för säkrare ström

/
  • Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska kraftnät, och energiminister Anna-Karin Hatt (C) kopplar symboliskt ihop två kablar och därmed är likströmsförbindelsen Fenno Skan 2 mellan Sverige och Finland invigd.

Tal från andra sidan Östersjön via videolänk. Ihopkoppling av en blå och en gul kabel. Den nya likströmsförbindelsen mellan Sverige och Finland är invigd.

Annons

Kabeln Fenno Skan 2 har ökat kapaciteten att överföra el mellan de båda länderna med 40 procent. Förbindelsen består dels av en sjökabel mellan Rauma i Finland och Dannebo vid Forsmark, dels av 70 kilometer luftledning därifrån till Finnböle i södra delen av Gävle kommun.

Länken gör dubbel nytta.

– De senaste vintrarna med sträng kyla, ont om vatten i vattenmagasinen och kärnkraftsproblem har vi haft behov av att importera el. Både till uppvärmning av bostäder men också till industrin, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C) och tillägger att Sverige har flera strömlänkar till andra länder som används.

Hatt anger också ett andra skäl till varför länken behövs.

– Fram till 2020 kommer vi i Sverige att producera mer el än vi behöver. Länken gör att elproducenterna kan exportera koldioxidfri el till andra länder.

Den svenska delen av invigningen med ett 40-tal inbjudna gäster hölls på Söderfors herrgård. Talade gjorde Hatt samt Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg. Via länk kunde de följa cermonin i Finland. I både länderna kopplades två kablar ihop symboliskt.

– Deras kablar var tjockare men våra har finare färger, säger Odenberg innan han ihop med Hatt gör handgreppet.

Från 15 december är länken redan i bruk. Hatt säger till Arbetarbladet att den minskat elpriserna för abonnenterna. Hon berättar att likströmslänken har kapacitet att överföra el som värmer upp 340 000 villor.

Har du själv varit med om något längre elavbrott.

– När jag var liten bodde jag på en lantgård i Hyltebruk i Halland. Då var det ständigt elavbrott och jag tyckte det var så mysigt när vi eldade i spisen.

Mer läsning

Annons