Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blandade känslor i Östhammar

/
  • ”Vi hade ett öppet informationsmöte i måndags och då kom fem invånare som hade några frågor till Forsmark utifrån händelserna i Japan
  • ”Det som händer i Japan är ju resultatet av en naturkatastrof och det känns inte så sannolikt att det skulle hända här i Forsmark”, säger Ingrid Öhrn om hur det som händer i Japan har påverkat hur hon ser på att bo två mil ifrån ett kärnkraftverk.
  • Carsten Lindberg är en av få kärnkraftsmotståndare i Östhammar. ”Händelserna gör mig ännu mera orolig. Både för att säkerheten  och för att Forsmark kan komma att bli ett mål för terrorister. Nu när man ser vilken katastrof kärnkraften kan vara hoppas jag att vi motståndare får lite gehör” säger han.
  • Lisbeth Lindgren bor i Östhammar men känner ingen oro för att drabbas av en härdsmälta, trots närheten till Forsmark. ”Nä, tanken har aldrig slagit mig att det ska hända något på Forsmark. Jag tror, och hoppas, att säkerheten är så bra där att det aldrig kommer att hända något som i Japan”.

I Östhammar följer man katastrofen vid kärnkraftverket Fukushima i Japan. Men någon ökad oro för en härdsmälta i det närliggande Forsmark märks inte av på orten.

Annons

När Östhammar kommun tidigare har gjort opinionsundersökningar om invånarnas inställning till Forsmark och slutförvaret som SKB planerar att bygga på orten har 80 procent av de tillfrågade haft en positiv inställning till Forsmark.

Ingrid Öhrn bor två mil sydöst om Forsmark i kommunens tätort – Östhammar. Hon har följt förödelsen i Japan noga, men tror inte att samma olycka ska kunna hända vid Forsmark.

– Där är det ju en naturkatastrof i första hand som har ställt till det, en tsunami som har vällt in och det ska väl inte kunna drabba oss här, säger hon fundersamt och fortsätter,

– Men jag känner att Forsmark är pålitliga, och angående slutförvaret måste ju faktiskt någon ta ansvaret för det, så det är inte så mycket att orda om, säger hon.

Ann Johansson och Lisbeth Lindgren bor också båda två i Forsmark och liksom Ingrid Öhrn och de allra flesta i Östhammar framhåller de att de inte oroar sig för att bo granne med ett kärnkraftverk.

– Jag känner mig inte orolig. Jag har inte haft en tanke på att det som drabbat japanerna skulle kunna drabba oss här, säger Lisbeth och Ann nickar instämmande.

– Nä, Forsmark känns som ett tryggt kärnkraftsverk, intygar Ann.

Carsten Lindberg är en av de få som sticker ut som kärnkraftsmotståndare i Östhammar.

– Tragedin i Japan får mig att bli ännu mer orolig. Jag är framför allt orolig för att Forsmark ska bli ett stort terroristmål, särskilt om, eller när, slutförvaret byggs här, säger han upprört och ruskar på huvudet.

På kommunkontoret följer man förstås också utvecklingen i Japan. I måndags hade den lokala säkerhetsnämnden, som är en kanal mellan Forsmark och medborgarna, ett öppet möte.

– Men det var bara fem invånare som kom och de hade några frågor till Forsmark utifrån händelserna i Japan, berättar Hans Jivander som är sekreterare i nämnden.

Mer läsning

Annons