Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende för ensamkommande barn tvingas stänga – saknade tillstånd

Ett boende för ensamkommande barn som finns utanför Tierp måste stänga sitt boende efter att Inspektionen för vård och omsorg upptäckt att boendet saknar tillstånd för att bedriva verksamheten.

Annons

LÄS OCKSÅ: Anställd på HVB-hem påtalade brister i säkerheten – hotades och kränktes av chefen

Verksamheten ska ha startat upp under hösten 2015 då företaget bakom boendet ansökte om tillstånd för att få bedriva ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Sedan i mitten av november har boendet tagit emot 16 ensamkommande pojkar i åldern 15 till 18 år som har placerats där av Uppsala och Älvkarleby kommun.

Efter ett enskilt klagomål och kontakt med de ovan nämnda kommunerna kom det fram att det saknades entreprenadsavtal mellan kommunerna och verksamheten och därför beslutade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att göra en tillsyn.

Förutom avsaknad av entreprenadsavtal upptäckte IVO att boendet hade startats upp utan att verksamheten fått sin ansökan om att bedriva HVB-verksamhet godkänd.

LÄS OCKSÅ: Hjälpte flyktingar på plats – nu öppnar Maria boende för ensamkommande i Sandviken

Under inspektionen upptäcktes det också brister i brandskyddet och att det inte fanns någon dokumentation i verksamheten om de inskrivna på boendet utan att det tillfälligt förvarades i ägarens bostad.

Enligt verksamhetens ägare hade han fått uppfattningen att han kunde göra upp med kommunerna om placering av barnen i avvaktan på beskedet om tillstånd för hemmet.

IVO skriver i sin utredning att Älvkarleby och Uppsala kommun ska ha uppfattat det som att verksamheten hade tillstånd att bedriva hem för ensamkommande barn.

Boendet har nu fått stänga och får inte ta emot några barn så länge de saknar tillstånd. De ungdomar som varit placerade på boendet har sedan i slutet av februari blivit omplacerade.

LÄS OCKSÅ: Förre Robinsonvinnaren Jan Emanuels färska köp i Söderfors

LÄS OCKSÅ: Boende för ensamkommande på gång i Karlholm

LÄS OCKSÅ: HVB-hemmet Gläntans chef: "Vi kan vara bäst i Sverige"

Mer läsning

Annons