Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok om ideellt jobb i Karlholm

/
  • Leif Bäckström ledder projektet Vändpunkten där karlholmsborna snyggade till samhället.
  • Leif Bäckström har skrivet en bok om det ideella arbetet med att fräscha upp Karlholm.
  • Leif Bäckström har skrivet en bok om det ideella arbetet med att fräscha upp Karlholm.

Under 2014 lade Karlholmsborna ned 2500 ideella timmar på att fräscha upp samhället.
Nu finns deras enorma arbete på pränt.
Leif Bäckström har skrivit en bok om samhällets omvälvning.

Annons

Leif Bäckström var projektledare för EU-projektet "Vändpunkten" där man rensade dammen och iordningställde Kvarntorget.

– Jag har sedan barnsben velat skriva en bok men det har alltid kommit något annat emellan. Det som hände i Karlholm 2014 var något exceptionellt och nu hade jag något att berätta, säger Leif Bäckström.

Boken är en resa från de sista skälvande dagarna på konkursdrabbade Karlit till de stenlagda och färdiga Kvarntorget. Bäckström skriver om hur han själv och andra agerade. Om sena möten med pizza och oändliga muggar kaffe. Viktiga personer i projektet vävs vartefter in i historien, som företagaren Per-Arne "Julle" Juhlin, Per Jonsson från Tierps kommun, kommunarkitekten Lisa Björk, stenläggarbasen Lasse Jansson och många, många fler.

Inte heller att förglömma entreprenören Anders Högberg som köpte Karlitområdet och där håller på att göra bostäder, småbåtshamn, med mera. I en kommentar om boken säger Bäckström att han gillar att vara själironisk över allt han inte kan, ett exempel är att han inte visste vad en dumpers var. Leif Bäckström säger att han skrivit boken i romanform för att han läser sådan litteratur och tycker det är kul. Han menar att historien är viktig att berätta.

– Även om idé- och utvecklingsgruppen har fått pris av Hela Sverige ska leva som bästa utvecklingsprojekt 2014 tror jag inte att Karlholmsborna förstår hur stort det här är i Sverigeperspektiv..

Bäckström berättar att de 50-100 som varit med och bidraget med de 2500 ideella timmarna fått ett exemplar av boken och att fler finns hos idé - och utvecklingsgruppen för försäljning.

Hur vill du att boken används?

– Som ett gott exempel hos Leader Nedre Dalälven som står för finansieringen. Jag hoppas också att när vi om tio år skriver historieböcker för våra barn kan få in det här. Vi lever i en tid då egoismen och den egna plånboken styr mer och mer och då kan den sådan här sak med ideellt arbete inträffa 2014.

Vad händer nu när projektet Vändpunkten är avslutat?

– Nu måste det växa fram ett företagande i Karlholm. Det kan inte ett sådant här projekt skapa.

Mer läsning

Annons