Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarna prutar på stödet till Upptåget

Den borgerliga majoriteten

i landstinget tänker inte skjuta till de 20

30 miljoner kronor extra 2009 som Upplands Lokaltrafik (UL) har begärt för att slippa en tioprocentig höjning av biljettpriset. Det blir nu
5
miljoner i tillskott samt lika mycket till hyra av ett till Upptågsset.

Annons

Borgarna prutar på stödet till Upptåget l Höjda taxor väntar

– Nu ska vi diskutera med UL:s ledning och kommunerna vilka linjer som ska vara stomlinjer och vilka taxehöjningar som kan accepteras av resenärerna, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman, m.

Landstinget har det ekonomiska ansvaret för Upptåget och stomlinjerna med bussar mellan centralorterna i länet och viktiga orter i regionen. Weiman säger att landstinget nu ska diskutera med kommunerna om de kan överta ansvaret för vissa stomlinjer.

– Vilka linjer det är kan jag inte peka ut.

Arbetarbladet berättade nyligen att UL kräver 20–33 miljoner extra av ägarna – landstinget och kommunerna – för att slippa taxehöjningar på cirka tio procent alternativt indragningar av busslinjer.

– Vi vill satsa på UL, likaväl som vi vill göra andra satsningar.

– Men det är knappast någon hemlighet att UL, länssjukvården och kultur i länet måste vara kostnadseffektiv, säger Weiman.

Socialdemokraterna vill i sitt budgetalternativ satsa ytterligare 7 miljoner kronor på UL. De tror att resenärerna accepterar en taxehöjning med två procent.

– Minoritetens politik är inte ansvarsfull. Så fort UL ber om mer pengar så vill de skjuta till dem utan analys av konsekvensen av dagens trafik, menar Weiman.

Mer läsning

Annons