Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmän riskerar förlora jobben i Tierp

/
  • Förlorar jobbeN? Räddningstjänsten i Norduppland måste spara 1,7 miljoner kronor. Det kan drabba brandmännen eftersom man vill ha heltidsbrandmän på dagtid och täcka upp med deltidare på natten.

Brandmän i Tierp riskerar att förlora jobben.
Detta sedan heltidare nattetid ska ersättas med deltidare.

Annons

Under måndagen behandlade Direktionen, som styr Räddningstjänsten i Norduppland, frågan om besparingar på 1,7 miljoner kronor.

Räddningschef Lars-Erik Falk hade fem förslag som politikerna från Tierp och Östhammar tog ställning till. Catarina Deremar (C) säger att Falk fått i uppdrag att gå vidare med förslaget där man bara ska ha heltidare dagtid, inte på natten. I stället ska man täcka upp med fler deltidare. Det förslaget hade mest plus i förhållande till minus.

– Det blir en högre total beredskap och det finns alltid stationsledning på plats dagtid, säger Deremar.

– Man blir mer beroende av deltidare och det är olika lätt att få tag på sådana. Och så har vi ju det här med övertaligheten. Vi får en mindre pengapåse och måste göra saker på ett annat sätt.

Falk ska göra en konsekvensbeskrivning och förhandla med de fackliga organisationerna. Ännu finns inget beslut, frågan tas upp på Direktionens möte i september.

Brandmän har tidigare sagt till Arbetarbladet att finansieringen i förbundet borde ändras om besparingen slår olika hårt mot stationerna i Tierp och Östhammar. Deremar säger att den frågan inte behandlats av Direktionen.

– Men det får inte kantra över för mycket åt något håll.

Brandmännen har ett eget förslag som de lämnat till kommunens politiker. De menar att Tierp borde gå ur samarbetet med Östhammar och stå på egna ben.

Enligt deras beräkningar skulle det rädda jobben och till och med ge fler tjänster.

Frågan om Tierp ska gå ur räddningsförbundet ska behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Dessutom har Östhammars politiker tagit del av skrivelsen.

Mer läsning

Annons