Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef anmäler andra chefer

/
  • STRIDIGHETER. Här inne jobbar Freddie Eriksson som har anmält sin chef Anneli Lindblom för att hon låter ekonomin styra omhändertaganden av barn.
  • anmäler. Freddie Eriksson, myndighetschef inom socialtjänsten, vill att länsstyrelsen granskar agerandet hos två högre chefer.

Myndighetschef Freddie Eriksson menar att höga tjänstemän inom Tierps kommun låter ekonomin gå före lagen vid beslut om omhändertagande av barn. Han har nu anmält agerandet till länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

Annons

Freddie Eriksson, myndighetschef inom socialtjänsten, kritiserar förvaltningschef Jan Rosenfeld och Anneli Lindblom, chef för Resurscentrum barn och ungdom. Det rör ett fall enligt LVU (Lagen om vård av unga).

Eriksson påstår att Rosenfeld inför utskottet barn och ungdom ska ha sagt ”måste ni omhänderta de här barnen just nu, när kommunen har så dålig ekonomi”.

Eriksson gjorde klart att hans inställning grundar sig på kompetens och erfarenhet och inte kan stå tillbaka av enbart ekonomiska skäl.

Jan Rosenfeld menar att Freddie Eriksson ryckt citat ur sitt sammanhang.

– Vad det egentligen handlar om är att jag undrade om ärendet var tillräckligt kommunicerat med chefen på resurscentrum som har det ekonomiska ansvaret innan det förs upp i utskottet. Jag har inga synpunkter på om det blir ett omhändertagande eller inte. Frågan är om det förebyggande arbetet är tillräckligt uttömt. Jag kan tycka att det är ett stort steg att gå från stöd till ett omhändertagande av alla barnen.

Anneli Lindblom ska enligt anmälan ha sagt att det finns ”påtryckningar” att begränsa omhändertagandet till tre av fem barn. Dessutom ska hon ha påstått att hon kan besluta om att inte göra omhändertaganden och att allt ska översättas i pengar.

– Jag kan bara tillstyrka att vi har en konflikt som bygger på en rad missförstånd. Jag har precis som alla andra som jobbar här barns bästa i fokus. Men jag har också ett helhetsansvar för budgeten och det behöver inte vara i konflikt, säger Lindholm.

– Jag har frågat henne vid två tillfällen om hon vill stanna. Men hon har blivit headhuntad av socialförvaltningen vid Älvkarleby kommun.

– Det får du fråga henne själv om.

Arbetarbladet har utan framgång sökt socialsekreteraren för en kommentar.

Mer läsning

Annons