Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockade föräldrar vill varna för farlig drog

/
  • TUNGT. Föräldrarna berättar att det var jobbigt att tvingas inse att deras barn missbrukade mefedron. Nu vill de varna andra för drogen.
  • TUNGT. Föräldrarna berättar att det var jobbigt att tvingas inse att deras barn missbrukade mefedron. Nu vill de varna andra för drogen.

De fick en chock när de upptäckte att deras barn missbrukade mefedron. Nu vill föräldrarna varna andra för drogen.
– Det kan drabba vem som helst, säger Mona.

Annons

Anders, Mona, Birgitta, Anette och Eva sitter samlade runt köksbordet. Det är snart ett år sedan som deras tonårsbarn erkände att de under flera månader missbrukat mefedron.

– Hela ens värld rasade ihop. Man trodde inte att det var sant, inte min son, säger Anders.

Samtliga började fatta misstankar när ungdomarnas personligheter förändrades. Bristande hygien och minnesförlust var andra varningsklockor. Först trodde de att det handlade om ovanligt hårt festande med alkohol.

– Det var ju inte droger man tänkte på i första hand. Och det var när mefedronet kom in i bilden som det började gå utför, på bara ett par månader kunde man klassa de som helt neddekade, säger Birgitta.

Nu vill de varna andra föräldrar för den starkt beroendeframkallande drogen. De vill också varna för att mefedron fortfarande cirkulerar på fester i norra Uppland.

– Man tror inte att det kan hända sin egen son eller dotter. Men det kan drabba vilken familj som helst. Jag hör från mina barn att de har blivit erbjudna mefedron på flera fester i trakten, säger Mona.

Hon vill tillsammans med de andra föräldrarna uppmana anhöriga att hålla utkik efter personlighetsförändringar och andra symptom som sömnsvårigheter, minnesförlust, hög frånvaro i skolan, manipulativ inställning och osammanhängande förklaringar.

– Men det är klart att det är svårt att upptäcka, mycket av det här kan vara normala tonårsförändringar, säger Mona.

Hon intygar att det är en stor chock att få reda på att någon i ens närhet använder droger men att hon själv fick mycket hjälp och råd från nätverkshuset i Tierp.

– Gå på magkänslan. Och konfrontera inte barnen förrän ni har lite på fötterna, läs på internet, där står allt. Det finns tips på hur man ska gömma drogerna och vilka lögner man ska dra för att inte bli upptäckt. Det är också viktigt att prata med andra föräldrar, tillsammans kan man göra så mycket mer, säger Mona.

 

Fotnot: Anders, Mona, Birgitta, Anette och Eva heter egentligen någonting annat.

Mer läsning

Annons