Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjd avgift för alkoholtillsyn i Tierp

/
  • Anna Carlsson är kritisk till att alkoholtillsynen blir nästan tre gånger så dyr jämfört med förra året. ”Även om man inte har höjt på många år så känns det väldigt mycket att gå från 800 kronor till 3 000 kronor”, konstaterar hon.

Alkoholtillsynen i Tierp har blivit tre gånger så dyr.

Vid årsskiftet höjde kommunen den fasta taxan från 800 kronor till 3 000 kronor om året.

– Får kommunen verkligen öka avgiften så mycket på en gång? undrar Anna Carlsson på Nya Gästis som tycker att kommunen hade kunnat förvarna om chockhöjningen.

Annons

I går fick flera restaurangägare hem ett brev med information om att den fasta tillsynsavgiften höjts från 800 kronor om året till 3 000 kronor.

– Det är mycket pengar, nästan 270 procent. Får man ens höja så här mycket på ett bräde, undrar Anna Carlsson på Nya Gästis som också är kritisk till att höjningen trädde i kraft redan 1 januari 2011 och att informationen kom först i går.

– Vi hade ju kunnat få en förvarning om en så här stor höjning, säger hon.

Fallit i glömska

På kommunen förklarar man årets stora höjning med att det har fallit i glömska i tolv år. Senast taxorna höjdes var nämligen 1999.

– 800 kronor var extremt lågt, men 3 000 kronor om året är fortfarande en väldigt låg avgift om man jämför med närliggande kommuner, säger kommunens alkoholhandläggare Lisa Hellström som bara jobbat som alkoholhandläggare i kommunen i ett år och därför inte kan svara på varför taxan legat kvar på 1999 års nivå.

– Men i fortsättningen kommer den att höjas lite varje år så vi slipper sådana här stora ökningar, säger Lisa Hellström.

Förutom den fasta taxan som samtliga företag med alkoholtillstånd betalar, finns också en rörlig tillsynsavgift som baseras på omsättningen. Den rörliga avgiften ligger dock kvar på samma nivå som tidigare år.

– Eftersom vi höjde den fasta avgiften med så pass mycket som vi gjorde, valde vi att inte ändra den rörliga avgiften, förklarar Lisa Hellström på kommunen.

Mer läsning

Annons