Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crister säljer ut Untra kraftverksby

/
  • På verandan. Ägaren till kraftverksbyn, Crister Boström, på en vacker veranda på ett av stenhusen som är till salu.

Nu säljs de gamla personalbostäderna i Untra kraftverksby.

Det rör sig om sex stora sten- och trähus byggda i början på 1900-talet.

– Arbetsmässigt är det inte möjligt för en person att sköta alla husen, säger ägaren Crister Boström.

Annons

– Jag har räknat ut att det tar nio timmar att klippa alla gräsmattor. Och jag börjar bli lite äldre, säger 56-årige Crister Boström.

Den pampiga gula husen är på 200–300 kvadratmeter och rymmer flera lägenheter. Husen byggdes mellan 1912 och 1921. De båda trähusen var kontor, sjukstuga och befälshus under byggtiden av Untra kraftverk.

– Här jobbade 800 man och det fanns till och med polishus här, säger Crister Boström.

Att han blev ägare till kraftverksbyn berodde på en rad omständigheter. Från att ha varit vaktmästare tog han och sambon över konferenslokalen med tillhörande tre logihus. I mitten av 90-talet blev de erbjudna att köpa hela byn.

– Redan från början planerade jag att sälja hus. När jag ansökte 2004 om att stycka av kom det här med områdesbestämmelser på tapeten.

Områdesbestämmelserna, som kommunen tagit fram och där Boström hjälpt till, säger att husen utvändigt ska behålla sin tidstypiska stil.

– Det är annorlunda inne i husen, där har det ändrats hur många gånger som helst.

Enligt mäklaren har tio till tolv personer visat sitt intresse så här långt. På söndag sker en visning. Boström tror inte att det faktum att husen rymmer fler lägenheter avskräcker köpare.

– Det kan vara en konstnär som vill ha ateljé i ena lägenheten och bo i den andra. Eller två syskon som vill ha varsin sommarbostad.

Han ska själv bo kvar i ett av husen och fortsätta sin firma. I dag hyr han ut boenden till fiskare och andra som tillfälligt kommer till trakten. Konferensverksamheten ligger nere, men han hyr ut lokalerna till bröllopspar och andra firare. Boströms planer hänger på om Fortum får tillstånd att bygga en ny turbin vid älven. Då måste konferenshuset samt ytterligare ett hus rivas.

– Då flyttar jag matsalen, som vi byggde till 2003, till ett annat hus. Jag kanske kan göra ett vandrarhem. Det är spännande att hela tiden anpassa sig till det nya, säger Crister Boström, som samtidigt vurmar om den unika sekelskiftesmiljön vid Untra kraftverk.

Mer läsning

Annons