Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då var Tobo det mest tv-täta samhället

/

Ove Rundlöf började på Monarks tv- och radiotillverkning vid Tobo bruk år 1954, som 15-åring. Han berättade om tillverkningen på en berättarkväll på Tobo bruksmuseum i onsdags.

Annons

Det kom ett 30-tal besökare till museet.

Ove Rundlöf började med att visa en trä-tv från 1950-talet.

– Den drivs numera som tur var med internet. En gång när jag skulle ha en demonstration av en tv från 1950-talet vid en guidning på Upplandsmuseet blev den varm. Den började ryka tre gånger och vi fick vädra ut innan det gick att fortsätta.

Han arbetade som tekniker på Monark och på ett stort foto på väggen sitter han med slutprovningen av en Nornan-tv.

Vid Monark arbetade han i 13 år i Tobo innan han startade en radio och tv-butik. Den stängde år 2000, men fram till 2007 reparerade han äldre apparater.

– Jag förstod att det lutade mot nedläggning vid Monark i Tobo mot slutet av 1960-talet. Men sedan fortsatte jag att jobba med mitt stora intresse, tv.

Under kvällen berättar han om fabrikör Bertil Svensson från Varberg. Redan som 18-åring startade han lanthandel och några år senare grundade han företaget som sedan blev Monark.

Han köpte bruket för 250000 kronor och som mest sysselsatte han 250 personer med tillverkning av tv- och radioapparater.

År 1958 utsågs Tobo till Sveriges mest tv-täta samhälle av Expressen. Varannan Tobobo hade tv. År 1962 arbetade 467 personer vid tillverkningen.

– Jag tror att tv-tittandet kommer att fortsätta minska i framtiden. Ungdomarna söker fram information snabbt på telefonen och jag accepterar utvecklingen och hänger med. Men jag har tagit bort Facebookappen från telefonen, jag vill inte ha för mycket information, säger Ove Rundlöf.

Munters tillverkar avfuktningsaggregat sedan år 1968 i Tobo och har över 100 anställda i dag.

Förra årets invigdes Tobo bruksmuseum i gamla Folkets Hus som då fyllde 70 år. Huset byggdes av arbetarna själva på mark som de fått av Monark. Huset stod tomt från 1985, men medlemmarna i föreningen Tobo Bruksmuseum fixade till huset och ett nytt golv till nedervåningen inför invigningen.

LÄS MER:

Museet börjar ta form

Mer läsning

Annons