Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagvatten ska renas från olja och kväve

/
  • VACKERT. Tierps kommun planerar att göra dammar för att rena dagvatten som går ut i Tämnarån nedanför Vallskoga i Tierp.
  • RENING. Vid spången mot Gillberga nedanför Vallskogaområdet breder våtmarken ut sig. Kommunen vill nu använda våtmarken för att ta bort näringsämnen innan dagvattnet och det renade vattnet från reningsverket når Tämnarån.
  • kläckte IDÉN. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Ulf Blomquist är hjärnan bakom idén att göra dammar som renar dagvattnet.

Dagvatten som släpps ut i Tämnarån i Tierp ska bli renare.

Kommunen vill bygga dammar och ta hjälp av våtmarken vid ån.

Annons

Dagvattnet som går ut i ån avvattnar stora delar av norra Tierp samt skog i området.

Dagvattenkulverten mynnar ut i Tämnaråns översvämningsområde och vidare 250 meter i en kanal till ån. I vattnet finns alger, olja, näringsämnen, med mera. Nu vill kommunen rena vattnet i flera steg.

– Vi vill bygga tre dammar med vegetation emellan. Först blir det en damm med oljeavskiljare, sedan en damm med sedimentutfällning och en tredje damm för att få fint vatten, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Ulf Blomquist.

Via våtmarken

Efter dammarna får vattnet leta sig via våtmarken till Tämnarån. Även när det gäller utgående och renat vatten från reningsverket, som mynnar ut på ett annat ställe i ån, vill man använda våtmarken som ett filter.

– Det här gör att kvävet bryts ned och partiklar sedimenteras, säger Ulf Blomquist.

Till planerna hör att skapa mysiga sittplatser och gångstigar vid platsen för dagvattnets utlopp av de massor som grävs ut.

LOVA-bidrag

Tierps kommun har sökt bidrag från länsstyrelsen till åtgärden som beräknas gå på 190 000 kronor. Som mest kan man få 50 procent av kostnaden i så kallat LOVA-bidrag.

– Det handlar om lokala vattenvårdsprojekt där man kan använda en del av havsmiljöanslaget. Det viktigaste är att minska belastningen av kväve och fosfor på haven, säger Ingrid Wänstrand, handläggare på länsstyrelsens miljöenhet.

Avgörs nästa år

– Det här är konkreta åtgärder ute i naturen där man tar vara på lokala initiativ. Första kvartalet nästa år avgör vi vilka projekt som får stöd, berättar Wänstrand.

Mer läsning

Annons