Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt företagsklimat i Tierp enligt ranking

/
  • Inte missnöjd. Camilla Werme driver butiken Moniques och är ordförande i Tierps företagarförening. Hon tycker inte att kommunen gjort sig förtjänt av bottenplaceringen (plats 216 av 290) som Tierps kommun hamnar på när Svenskt näringsliv rankar kommunernas företagsklimat. ”Tvärtom. Företagarandan kunde inte vara bättre. Tierp är verkligen på gång” säger hon.

Tierp tappar flera placeringar och närmar sig botten när Svenskt näringsliv rankar kommunernas företagsklimat. Men köpmännen vittnar om motsatt företagaranda.

– Det har aldrig varit så positivt som nu. Det finns en riktig framåtanda i kommunen, säger företagarföreningens ordförande Camilla Werme.

Annons

Tierps kommun tappar 19 placeringar på Svenskt näringslivs ranking över lokala företagsklimat i kommunerna – från förra årets 197:e plats till 216:e plats i år.

– Man ska absolut inte ta lätt på en sådan här ranking, men jag känner absolut inte igen mig. Det känns snarare som att vi aldrig haft så gott företagarklimat som nu, säger Camilla Werme som är ordförande i Tierps företagarförening och driver butiken Moniques.

Stort engagemang

Hon säger att det finns ett stort engagemang bland kommunens företagare tack vare etableringen av Tierp Arena och rankingen inte alls speglar framåtandan i kommunen.

– Jag har ökat omsättningen fler år i rad och jag vet att det går bra för många företagare. Jag ser inte alls tendenserna som ”förståsigpåarna” pekar på, säger hon.

Snart invigning

Företagarföreningen håller som bäst på att förbereda inför Tierp Arenas kommande invigning. En viktig del är den två månader långa projektanställningen av Christina Eriksson, som ska vara köpmännens förlängda arm i mötet med turisterna, och som företagarföreningen bekostat.

– Jag är säker på att alla satsningar vi gör nu kommer att innebära att vi nästa år hamnar i toppen i stället för i botten när företagsklimatet ska rankas, säger Werme.

Svenskt Näringslivs kommunranking bygger till största delen på enkätsvar från drygt 33 000 företagare från hela landet som satt betyg på hemkommunens företagsklimat.

Tierps kommun får dåliga omdömen vad det gäller allmänhetens, medias och skolans attityder till företagande, där hamnar man bara några placeringar från den absoluta botten. Däremot vad det gäller vägnät, tåg- och flygförbindelser är omdömena bättre, likaså kommunens tillämpning av lagar och regler.

Mer läsning

Annons