Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får pris efter att ha gett nytt liv åt ånghammaren

Kultur- och guidegruppen i Karlholm får kommunens kulturpris 2016.
Gruppen uppmärksammas för att de fått igång den gamla i ånghammaren. – Det är några yngre pensionärer i gruppen som ska ha äran, säger ordförande Ingegerd Martinelle.

Annons

Priset består av en statyett skapad av klensmeden Erica Galle. När Arbetarbladet ringer upp Ingegerd Martinelle är hon ovetandes om detta.

– Om det är någonting som Erica Galle gjort så passar det jättebra i smedjan eftersom hon är smed, säger Ingegerd Martinelle.

Nu uppmärksammas jättejobbet som Kultur- och guidegruppen gjort för att väcka liv i ånghammaren i Karlholm. Föreningen får kommunens kulturpris 2016.

LÄS OCKSÅ: TV: Titta här - ånghammaren går igen i Karlholmsbruk

I motiveringen sägs att Kultur- och guidegruppen är drivande för att tillgängliggöra Karlholms kulurhistoria och dess miljöer för skolelever, turister och invånare. Föreningen har ett 20-tal medlemmar i åldrarna 45 till 85 år.

Vad är det som driver er i föreningen?

– För min personliga del är det min historia. Från 1600-talet fram till min farfar 1931 har mina manliga släktingar varit vallonsmeder, svarar Ingegerd Martinelle.

Ingegerd Martinella är en av tre personer i gruppen som guidar i bruket. Dagen innan intervjun visade hon ett gäng gamla skolkompisar smedjan. Medlemmarna i föreningen hjälper också till med serveringar och städningar i bruket.

MER LÄSNING: Blir enda ånghammaren i drift

Priset delas ut nu på lördag klockan tolv. Då invigs också ånghammaren, belägen i Lancashiresmedan som byggdes 1880 och togs ur bruk 1932.

– Vi ser verkligen fram emot invigningen. Hoppas det blir vackert väder, det har varit lite darrigt, säger Ingegerd Martinelle.

Mer läsning

Annons