Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De förvandlar garn till barnkläder

/

Det stickas barnkläder flitigt varje tisdag. Då är det nämligen Stickkafé på Nathanaelgården i Tierp.

Annons

De började med den "röda tråden" 2007. Då stickade de på en röd halsduk under två år. Den blev över 7631 meter lång och utav den syddes det sen 554 filtar som skänktes till behövande.

Under den tiden och efter det har Stickkaféet funnits till. Nu stickas det barnkläder som sedan skänks till länder som bland andra Rumänien, Bulgarien och Estland.

– Jag älskar att sticka! Det här ska bli en tröja. Jag kommer hit varenda tisdag och har varit med sedan röda tråden började, säger Britt-Marie Karlsson.

De är runt tjugo personer som träffas varje tisdag och stickar. De sitter vid ett jättestort bord och i rummet hör man skratt och prat. Om man lyssnar riktigt noga hör man stickorna nudda varandra, som ett litet duggregn av skör metall.

Margaretha Brodin och Inga-Lill Domeij håller i Stickkafét. De packar i de färdiga plaggen i en kartong. Under en termin blir det flera lådor fyllda med mössor, sockor och andra stickade barnkläder .

– Senast blev det sju stora lådor med barnkläder av alla de slag, berättar de.

Ingbritt Eriksson sitter och räknar maskor.

– Det är lite krångligt, men så roligt! Det här ska bli en mössa. Nu vet jag var jag är! säger hon.

– Bra, du är på Nathanaelgården! ropar en annan, och ett gemensamt skratt brister ut i rummet.

Då ljuder en tuta genom luften i rummet. Alla reser sig upp och viftar med händerna i luften. En liten gymnastikpaus sker under någon minut.

– Man ska inte sitta stilla för länge, säger någon.

– Den sociala biten, att komma ut och prata och träffa folk det är viktigt för mig säger, Sylvia Ottoson som stickar en rosa halsduk.

Det blir fikapaus och kaffe och kakor kommer fram. De turas om att baka kaffebröd och varje vecka samlar de in tio kronor per person. Pengarna köper de garn för.

– Det här ska bli en halsduk. Vi gör så här i Grekland, säger Konstantina Kavourmatsidou, hon syftar på att tråden från nystandet tar en omväg om hennes nacke, innan de möter händerna och stickningen.

– Jag är här för första gången. Jag ska sticka och prata lite svenska, säger Eisha Mohammedbrhan.

Eisha räknar vidare på maskorna hon har lagt upp på stickorna med ett rosa garn. I rummet fortsätter samtalen och skratten, samtidigt som garn förvandlas till fina barnkläder.

Läs också: Världsrekords lång halsduk

Mer läsning

Annons