Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De känner sig lurade

/
  • SVIKET LÖFTE. Då de sökte omsorgsprogrammet på Högbergsskolan i Tierp blev de lovade sommarjobb inom vården i Tierps kommun. Nu känner sig ettorna lurade då de stoppats av Arbetsmiljöverket.

Ungdomarna lovades sommarjobb inom vården i Tierps kommun efter ettan på omvårdnadsprogrammet.
Nu stoppas de av Arbetsmiljöverket.
– Det borde vi ha fått reda på tidigare. Jag har tackat nej till ett annat sommarjobb, säger Robin Eriksson, Mehedeby.

Annons

Det är ett gäng upprörda 17-åringar som fått beskedet att det inte blev någon introduktion på måndagen till sommarjobbet.

Tidigare har de anvisats arbetsplatser. Mikaela Morey, Månkarbo, säger att hon skulle tjäna 7 200 kronor i månaden för halvtid.

– Vi hade räknat med inkomsten och var några stycken som planerat en resa ihop, säger Mikael Lindström.

Den som är under 18 år får enligt lagarna inte arbeta med dementa eller människor med psykisk ohälsa. Arbetsmiljöverket har inte heller gett dispens för ungdomarna.

– Vi trodde stenhårt att vi skulle få den här dispensen, säger Angelica Nyberg, Tierp.

Vid ansökningen förra våren gick skolan ut med att alla skulle få sommarjobb efter ettan. Det gav många sökande. Nu känner sig ungdomarna lurade.

– Jag önskar att jag hade valt frisörprogrammet i stället, säger Mikaela Morey.

Mojgan Alimadad, chef för äldreomsorgen, säger att Arbetsmiljöverket hänvisar till paragrafer i Arbetarskyddsstyrelsens författningssamling. Arbetsmiljöverket har flera gånger begärt kompletteringar från kommunen vad ungdomarna ska göra.

– Det var en chock. Jag väntar på en skriftlig motivation för att se om vi ska överklaga, säger Alimadad.

Arbetsmiljöverket ville ha en försäkran från henne att ingen av ungdomarna skulle jobba på avdelningar med dementa eller personer med psykisk ohälsa.

– Jag kunde inte ge en sådan försäkran.

Alimadad säger att kommunen hela tiden poängterat för lärarna att det bara blir sommarjobb för de minderåriga ungdomarna om de får dispens. Vad skolan meddelat elever och föräldrar vet hon inte.

– Det ska vi diskutera i kommunens ledningsgrupp på onsdag.

Anders Eklund, biträdande rektor på Högbergsskolan, menar att avslaget från Arbetsmiljöverket var omöjligt att förutse då man tidigare fått dispens för underåriga personer.

– Vi får sätta oss ned och tänka ut hur vi ska utforma våra utfästelser framöver med hänsyn till, vad jag tycker, övernitiska personer.

Mer läsning

Annons