Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demenscentrum bildas på Wesslandia i nytt förslag

Forshem utanför Tierp ska stängas och de boende flyttas till ett nytt demenscentrum på Wesslandia i Karlholmsbruk. Det förslaget har kommunens tjänstemän lämnat till politikerna.

Annons

Enligt kommunens äldreomsorgschef Mojgan Alimadad finns det flera skäl till förslaget:

l Socialstyrelsens riktlinjer pekar på att det är bäst att ha demenskompetensen samlad på ett ställe.

l Behovet av demensplatser kommer att öka de närmaste åren. Vid Wesslandia finns möjligheter att utöka boendet. Vid Forshem, vars lokaler redan i dag anses undermåliga, skulle det krävas en utbyggnad.

l Att stänga Forshem beräknas spara drygt 1 miljon kronor kommande år. En avveckling har tidigare nämnts som en del i möjliga sparåtgärder för kommunen.

I dag finns 24 platser för dementa i Forshem, 16 på Wesslandia och tio på Åskarbygården. På Wesslandia blir det inledningsvis 45 platser.

Färre anställda på Wesslandia

En flytt av Forshem kan ske någon gång under nästa år. Vad som händer med personalen är oklart – men verksamheten vid Wesslandia ska bedrivas med färre anställda.

Beslutet är inte okontroversiellt. Pensionärsorganisationerna samt delar av den politiska oppositionen har varit tveksamma. De har önskat fler än ett demensboende samt att det ska vara mer centralt placerat.

– Två demensboenden är inte ekonomiskt försvarbart. Att ha det mer centralt behöver inte nödvändigtvis vara bäst. Jag har tittat på möjligheterna i Tierp men inte hittat något som passar, säger Mojgan Alimadad.

Även dagverksamheten vid Forshem och korttidsplatserna vid Danielsgården ska flyttas till Wesslandia.

Frågan tas upp av kommunstyrelsen på tisdagen. Ett slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige i november.

Mer läsning

Annons