Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det tog tre år för företagare att få nej till husköp

/
  • måste rivas. Barnens från Gullvivans förskola intill vill gärna kika in genom fönstren på gamla lekskolan. Här stillar Olle, Jenny och Alexandra sin nyfikenhet med personalens goda minne.Per-Arne Juhlin.

Företagaren Per-Arne Juhlin ville köpa gamla lekskolan i Karlholmsbruk.


Kommunen sade nej då huset är utdömt och måste rivas.


– Det är inte det jag retar mig på, utan att det tog tre år att ge mig ett svar, säger Per-Arne Juhlin.

Annons

Huset ligger intill förskolan Gullvivan i Karlholmsbruk. I byggnaden hade en privatperson i många år ett ormexpo.

– När jag hörde att kommunen tänkte riva huset ville jag köpa det och göra ett fik. Det var mest av nostalgiska skäl. Jag tillhörde den första årskullen som gick i förskola där. Men när huset stod färdigt 1963 brann det ned till grunden och vi fick börja i en källare i stället, berättar Per-Arne Juhlin.

Juhlin säger att han lade ett marknadsmässigt bud på kåken och att förre fastighetschefen Paavo Rantanen var med på noterna.

– Sedan har mina brev runnit ut i cyberspace. Jag borde i alla fall få bra argument varför jag inte får köpa huset. Jag vet att flera företagare i kommunen är ruggigt besvikna på företagsklimatet.

Kommunchef Per Nordenstam säger att det inte går att använda huset efter en vattenskada och att det måste rivas. Han beklagar att svaret till Juhlin dröjt så länge.

– Planfrågor tar tid och man har utrett olika möjligheter. Kommunen har jobbat med att ta fram nya tomter och det här ärendet har fått en lägre prioritet. Det går inte att säga hur lång tid ett planärende tar, det är så många aktörer inblandade som Upplandsmuseet och länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons