Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktssköterskan i Karlholm försvinner

/
  • FÖRSVINNER. Snart försvinner möjligheten att besöka distriktssköterskan i Karlholmsbruk. I stället kommer patienterna att hänvisas till Skärplinge.

Distriktssköterskemottagningen i Karlholmsbruk läggs ned.
Beslutet är en del av landstingets besparingsåtgärder.

Annons

– Det är ekonomiskt oförsvarbart att betala full hyra för en lokal där vi har bemanning två förmiddagar i veckan, säger primärvårdsdirektör Torun Hall.

Boende i Karlholmsbruk kommer i fortsättningen att hänvisas till distriktssköterskemottagningen i Skärplinge. I och med nedläggningen av tre mottagningar sparar landstinget pengar i form av lokalhyra och driftkostnader så som internet- och telefonabonnemang. Utöver Karlholmsbruk stängs också mottagningarna i Vattholma och Grillby.

– Vi vill att det ska vara en bra verksamhet i hela länet. Vi stänger mottagningarna men därmed inte sagt att verksamheten försvinner, säger landstingsrådet Rolf Edlund (C).

Landstinget ska se över olika alternativ för orter som saknar en distriktssköterskemottagning. Ett alternativ är att ha en mobil anläggning i rörelse.

– Nyttjar man en mobil anläggning en dag i veckan i Karlholm kan den enheten vara någon annanstans dag två. Det skulle kunna vara en lösning som passar oss, säger Rolf Edlund.

Det är primärvårdsledningen som fattat beslut om stängningen men det är ännu inte helt klart när det verkställs. Landstinget har också lagt ett varsel om att 260 årsarbetare på Akademiska sjukhuset och inom primärvården kan sägas upp. Det är i dagsläget oklart huruvida Tierps och Skutskärs vårdcentraler kommer att drabbas av uppsägningar.

Mer läsning

Annons