Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DO: Aspenskolan utan skuld efter misshandel

/
  • INGET FEL. Aspenskolans personal gjorde vad de kunde när det gällde upprinnelsen till ett bråk mellan två pojkar som slutade med att den ena av dem misshandlades med ett järnrör 2009. Det menar diskrimineringsombudsmannen (DO).

Förra året dömdes en elev vid Aspenskolan för att ha slagit ett järnrör i huvudet på en annan yngling.

Pappan till eleven menar att hans son saknat stöd av personalen på grund av diskriminering.

Men diskrimineringsombudsmannen (DO) tycker att skolan gjort vad som kan krävas av dem och lägger ned ärendet.

Annons

– Det här visar att vi gjorde vad man kan förvänta sig, säger Peter Björebo, produktionschef med ansvar för skolorna i Tierps kommun.

Det var våren 2009 som den då 15-årige eleven misshandlade en elev från en annan skola som tillfälligt befann sig på Aspenskolan i Tierp. 15-åringen dömdes till skadestånd och 65 timmar samhällstjänst.

DO-anmälde

Men pappan till eleven menade att hans son i flera månader före händelsen blivit trakasserad och nedlåtande kallats bland annat ”svartskalle” och ”jävla turk”.

Enligt pappan kände skolan till detta efter möten mellan honom, sonen och skolledningen. Han tycker därför att Tierps kommun inte gett det stöd de borde och anmälde förra året händelsen till DO.

DO menar dock att personalen vid Aspenskolan gjort det som man kan kräva av dem.

Deras handlingsutrymme var begränsat då den yngling som ska ha trakasserat 15-åringen kom från en annan skola. Dessutom hade vaktmästaren fått i uppdrag att köra bort ynglingen om han fortsatte att störa 15-åringen.

Får även kritik

Skolan slipper dock inte kritik. DO menar att de missbedömde allvaret i situationen och att skolans åtgärder inte var tillräckliga då trakasserierna mellan eleverna endast upphörde tillfälligt.

Peter Björebo betonar att han själv inte var ansvarig när händelsen inträffade, men att man hela tiden jobbar med att eleverna ska behandla varandra bra.

– Men vi drar alltid lärdom. Sedan gör vi mycket som inte kommer fram i massmedia. Aspenskolan är en bra skola, med bra lärare och elever.

Arbetarbladet har förgäves försökt nå 15-åringens pappa för en kommentar.

Mer läsning

Annons