Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall Lex Maria-anmält

/
  • UTREDS VIDARE. Händelsen där en ambulans inte fann en man som senare hittades död bakom Söderfors pizzeria är nu Lex Maria-anmäld till Socialstyrelsen.

Nu Lex Maria-anmäls händelsen då en ambulans inte fann en man som senare hittades död bakom Söderfors pizzeria.


– Vi kan inte se att ambulansen har gjort något fel. Men om utgången är allvarlig för patienten så är det rutin att vi gör en anmälan, säger Torbjörn Söderström, chefs
läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annons

Ambulansen har gjort en utredning av deras insats lördagskvällen 20 september. Den har sedan lämnats över till chefsläkaren för bedömning.

– Socialstyrelsen kan i Lex Maria-utredningen begära in material även från SOS-alarm. Det är möjligt att de får en tydligare bild av händelseförloppet då alla pusselbitar är lagda, förklarar Torbjörn Söderström.

Enligt utredningen gick det tidigt snett då ambulansen åkte till fel adress – Gävlevägen i Tierp i stället för Gävlevägen i Söderfors.

– I Tierp har man letat i tio minuter och inte funnit något. Då har man kollat med SOS-alarm som säger att det är Gävlevägen i Söderfors det gäller, berättar Per Andersson, chef för ambulansen i Uppsala län.

Enligt Per Andersson händer det ibland att de blir larmade till fel adresser av SOS-alarm.

Pia Andersson är chef vid SOS Alarm i Uppsala län. Enligt henne har de vid detta tillfälle inte larmat ambulansen till fel adress.

– Socialstyrelsens Lex Maria-utredning får visa om det är som ambulansen säger eller som vi säger.

Felåkningen gjorde att det dröjde 25 minuter innan ambulansen var på plats i Söderfors. Där stannade ambulansen i något kortare tid än tio minuter utan att finna någon person, vilket de därefter rapporterat till SOS-alarm.

– De har sökt i området med strålkastarna på bilen. Jag vet inte om de har gått ut, men det är inte alltid det behövs så vi har inga riktlinjer för det, berättar Per Andersson.

Han betoner att det är ett stort problem att de flera gånger i veckan blir larmade till platser där det sedan inte finns någon person.

Parallellt med Lex Maria-utredningen undersöker även polisens internutredare om polisen gjort något fel.

– Polis och ambulans har larmats. Vi försöker ta reda på om polisen på något sätt brustit i sitt uppdrag, säger Björn Dennbrink, kommissarie vid enheten för internutredning i Västerås.

Mer läsning

Annons