Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för polismisshandel

En man i 25-årsåldern döms för två fall av misshandel i Tierp. Han slog en man med en flaska och en polisman i huvudet.

Annons

25-åringen förstod dock inte att han gav sig på en lagens väktare.

Straffet blir åtta månaders fängelse. Åklagaren ville ha mannen fälld för våld mot tjänsteman. Uppsala tingsrätt finner dock att 25-åringen kan ha missat att personen ropade "polis" och att han hade ett polisemblem på ärmen.

Händelsen inträffade utanför Bennys grill i Tierp natten mot 11 september i år. Ett bråk uppstod mellan flera män. Enligt vittesuppgifter slog först 25-åringen en flaska i huvudet på en av antagonisterna som satt på en bänk. När sedan polismannen kom till platsen och sprejade en av 25-åringens kamrater blev denne slagen i bakhuvudet. Under rättegången hävdade 25-åringen att han handlat i nödvärn då han inte förstod att det var en polis och han ville skydda sin vän. Tingsrätten finner dock att det inte varit någon sådan situation. Polisen har varken suttit på den andre mannen eller gjort något annat som kunde ha föranlett ett nödvärn.

25-åringen ska utge skadestånd till den misshandlade mannen med drygt 15 000 kronor. Polismannens skadeståndsyrkande på 5000 kronor ogillades av rätten.

Mer läsning

Annons