Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömstart för spelmansfesten i Tegelsmora

/

Lite av Astrid Lindgren stämmning infann sig när Tegelsmoraveckan tog sin början på söndagen.
Folket som samlats vid Hembygdsgården med dess vita knutar och rödmålade fasad, svenska flaggan i topp, sill och ”potäter” till livs och en riktigt skön höstsol skapade just den inramningen och egentligen var det bara Emil som fattades.

Annons

Tiotalet spelmän samlades runt Erik Sahlströmsstatyn, spelmannen vars ande svävar över trakten runt Tegelsmora. Där spelade man några Sahlströms kompositioner som förnöjde den samlade publiken mellan parkerade bilar på andra sidan vägen. Och visst kändes det som Erik själv var med och hjälpte till, sittandes på sin bänk mitt i solskenet bland fioler och nyckelharpor.

Många av de närvarande återkommer just den här dagen till Tegelsmora, däribland Ulla Sandberg från Örbyhus och Dagny Eriksson från Gyllby.

– Vi är här varje år, det har blivit en tradition. Vi har varit i kyrkan i dag och kommer att besöka den under resten av veckan eftersom det är så mycket fint uppträdande på plats. Det är roligt när det händer något i trakten, tyckte Ulla Sandberg.

KG Marklund, hembygdsföreningens ordförande är stolt över det arrangemang man kan erbjuda år efter år.

– Det är 15:e året som vi kör en hel vecka. Från 1993 gick vi över från en dag till en hel vecka vilket fungerat bra och med de fina artisterna vi kan erbjuda kommer också folket.

Många kända namn

Resten av veckan kantas av namn som Väsen, operasångaren Olle Persson tillsammans med Tegelsmora kyrkokör, Märtha Svenssons gospelörhängen där publiken får chansen att sjunga med, samt besök av vissångerskan Cajsa Stina Åkerström.

Om man vill vara med om en riktig Sibirienresa ska man inte missa Ove ”Sibirien” Anderssons berättelser från sina resor då samtidigt kolbullar serveras för hungriga magar.

Det ska tilläggas att dagen startades i sedvanlig ordning med högmässa i kyrkan där nye prästen Anette Willger välkomnades och folkmusik spelades med Erika Lindgren och Cajsa Ekstav i spetsen,såväl under högmässan som till nattvarden.

Orten Tegelsmora har framför sig årets höjdpunkt, en vecka att ta till vara på i alla dess former av musik och berättarkonst.

Larsgöran Svensson

Mer läsning

Annons