Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så dyrt vatten för stug-ägare

Stugägare i Älvkarleby kan få betala dubbelt så mycket som tidigare för sitt vatten. Nu har en grupp stugägare i Gårdskär reagerat på de nya reglerna kring VA-taxorna och lämnat in en skrivelse till kommunen.

Annons

– Priset var inte hälften så högt förut, säger Gunnar Karlsson, som äger stuga i Gårdskär.

När Gästrike Vatten för en tid sedan lade om taxorna var det efter beslut från Älvkarleby kommun. Eftersom kommunen kommer att finansiera vattnet mer med fasta avgifter än tidigare har sommarstugeägarna ålagts 1 200 kronor i fast avgift plus ytterligare 1 000 kronor per stuga. Dessutom höjs kubikmeteravgiften från 6,50 till 17 kronor.

– När man betalar för vatten brukar man betala för avlopp också, men det har vi inte, säger Gunnar Karlsson, som påpekar att vattenanvändningen i sommarstugorna är sparsam i förhållande till den i ett bostadshus. Dessutom är det stugägarna själva som har byggt anslutningen till brunnen, inte kommunen. Han tycker att det är tveksamt att sommarstugorna nu bedöms på samma grunder som bostäder när avgiften tas ut.

Bo Janzon, moderat representant i Gästrike vattens styrelse, har svårt att kommentera detaljerna i kritiken eftersom han ännu inte kunnat sätta in sig i det enskilda fallet.

– Det beslut vi fattade i kommunen gick ut på att vattenanvändningen skulle finansieras genom avgifter och inte med skattepengar. Därför blev det en generell höjning på i genomsnitt några hundralappar per per- son.

Bo Janzon förklarar att modellen i Älvkarleby följer de riktlinjer som dragits upp av riksorganisationen Svenskt Vatten, och att samma sak gäller för de flesta kommuner i Sverige.

– Men om det har slagit särskilt hårt mot stugägare vet jag faktiskt inte.

Mer läsning

Annons