Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumpade grovsopor kan vara miljöbrott

/

En stor mängd grovsopor har dumpats i skogen utanför Mehedeby.

Tierps kommun planerar att polisanmäla händelsen.

– Det är bland annat bilbatterier, tv-apparater och stolar, säger Henrik Jokijärvi, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Tierps kommun.

Annons

En privatperson kontaktade kommunen angående nedskräpningen. I tisdags besökte Henrik Jokijärvi tillsammans med polisen platsen i skogen vid gamla E 4 utanför Mehedeby.

– Nedskräpningen är ett brott i sig. Men bilbatterierna är dessutom miljöbrott, det är inte bra för naturen, förklarar han.

Enligt Mattias Hillerstig vid Tierpspolisen har flera bärplockare under en tid campat på platsen. Enligt honom kommer grovsoporna från dem. Polisen besökte camparna för en tid sedan och påtalade vikten av att de plockar ihop efter sig. Något stök vid platsen i övrigt har det enligt Hillerstig inte varit.

– De får vara där och plocka bär, men det är klart att de inte ska skräpa ner. Jag förstår om ortsbor och markägare blir irriterade.

Polisens erfarenhet är att de flesta bärplockarna som besöker Tierps kommun städar efter sig. Mattias Hillerstig tror ändå att det kan vara bra om kommunen ordnar en fast campingplats.

Enligt Henrik Jokijärvi är det i första hand de som skräpat ned som ska städa upp. Om det inte går landar kostnaden i slutändan på kommunen.

Mer läsning

Annons