Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystert i flygklubben efter dödskraschen

/

I Norra Upplands flygklubb råder förstämning efter fredagens dödsolycka på Tierps flygplats. Den omkomne piloten var medlem i klubben.

Annons

– Vi i klubben måste sätta oss ned och bearbeta det som hänt, lätta våra hjärtan. Det här känns väldigt tråkigt, men det hjälper att prata med varandra, säger Ronny Bränneland, segelflygchef vid Norra Upplands flygklubb.

Det är enligt Ronny Bränneland första gången flygklubben drabbas av ett dödsfall. Något han tror kommer att påverka hela klubben negativt – i alla fall på kort sikt.

– Folk tror att det är en farlig sport. Men det är väldigt noggranna genomgångar före och efter varje flygning, och inte mer skador än i många andra sporter.

Det är andra året i följd som det sker en olycka med ett segelflygplan på Tierps flygplats. Förra året var det en man i 50-årsåldern som kraschade men klarade sig utan skador.

– Den gången var den mänskliga faktorn orsaken. Förutom de här två olyckorna har vi klarat oss väldigt bra genom åren.

Under sommarhalvåret är det segelflygningar varje helg på Tierps flygplats. Men där sker inga tävlingar.

– Vi är ingen tävlingsklubb. För oss är det en form av frihet, vi njuter av livet när vi är där uppe.

Tierps flygklubb har 60 medlemmar, ungefär hälften sysslar med segelflygplan. Men antalet utövare minskar.

– Det är väl annat som lockar. Många tror att det är en dyr sport, men det behöver inte kosta mer än 5 000– 10 000 kronor per år. Det är mindre än vad det kan vara att ha en häst där hemma.

Mer läsning

Annons