Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter konkurserna – så ska arenan få Tierp att blomstra

EM-deltävlingarna i dragracing vrålar igång igen. Men hur viktig är Tierp Arena för orten? "Orten Tierp har blivit känd över hela världen tack vare arenan", säger Bengt-Olov Eriksson (S), kommunalråd sedan 24 år.

Annons

Bra väder är ett hett önskemål för att arrangemanget ska bli så bra som möjligt. Tre bolag som försattes i konkurs under arenans första period 2011 till 2013 kan vittna om den saken.

Läs också: Därför gick Tierp Arena i konkurs

Nu är det nya tider och arenabolaget med Cemoni Ohlsson vid rodret för dragracingen har utvecklat området och arenan.

– Vi kan ta emot 500 konferensgäster och vi har en nyöppnad hotelldel med 21 bäddar fördelat på 11 rum, säger plats- och eventchefen Pierre Tillaeus.

Han berättar när Arbetarbladet visas runt i konferensanläggningen att man redan haft en hel del konferenser förlagda till arenan.

– En riktigt lyckad rekryteringsmässa hölls här i våras som lockade 70-80 ungdomar. Totalt var det 150 personer här med alla utställare och arbetsgivare, säger han.

Även kommunen har varit på plats och haft möten på arenan.

– Vi har haft konferenser här på arenan. Och vi kan väl bara se början på vad den här anläggningen betyder för Tierp, säger Bengt-Olov Eriksson.

EM-deltävlingarna drar igång  med Tierp International 16 juni och Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson öppnar famnen.

Till helgens EM-deltävlingar är det 300 ekipage anmälda till 18 olika klasser. Depån kommer att fyllas av cirka 3 000 personer som tillhör teamen. Hur mycket publik som kommer är svårt att sia om.

– 15 000 motorintresserade kommer det alltid. Sedan gäller det att nå fler. Och det har vi gjort med väldigt mycket marknadsföring, säger Pierre Tillaeus.

Platschef Pierre Tillaeus berättar att förberedelserna går enligt plan.

Han berättar att den egna campingen på området, som kan ta 500 ekipage, i nuläget har 100 förbokningar.

EM-deltävlingarna drar igång  med Tierp International 16 juni. Bilden är tagen under premiärtävlingarna 7 maj 2011.

Till år 2017 räknar bolaget med att ha en färdig rallycrossbana. Den breddar verksamheten ytterliggare och ger också möjlighet till fler event, berättar han.

Läs också: Tierp Arena växer – satsar på rallycross-VM

Så sent som i början av maj iår inträffade en otäck olycka när racingföraren Samuel Anderssons bil exploderade under en testkörning.

– Det var riktigt otäckt. Att det blev en sådan otrolig brandutveckling var läskigt. Våra säkerhetsrutiner funkade och räddningsinsatsen gick ändå väldigt bra. Den biten fungerade klanderfritt. Det finns stora risker i sporten, så är det ju. Därför har vi också hög säkerhet, säger Pierre Tillaeus.

Mikael Kågered, flerfaldig EM-mästare är en av nio förare i Top Fuel-klassen. Bilden togs under premiärtävlingarna 7 maj 2011.

Läs också: Racingförare brännskadad efter motorexplosion

Inne i köpingen träffar jag Peter Bohlin som är en av två delägare till "TP Bar och Kök". För honom och kollegan Tomas Pettersson betyder arenan ytterliggare ett tillskott till deras verksamhet. I och med konkursen 2013 förlorade de cirka 350 000 kronor som de hade i fodringar på arenabolaget med Lars Erik Lindberg som vd. Idag blickar de emellertid framåt även om det sved ordentligt då.

– Allting som de besökande vid arenan stoppar i munnen har vi med att göra, säger Peter Bohlin.

Under en sommarsäsong anställer de cirka 40 sommarjobbare som har hand om all matservering på arenaområdet.

– Jag skulle väl inte säga att den verksamheten är något som vi blir rika på, Men under ett event så kanske vi betalar ut löner på runt 400 000 kronor. De flesta säsongarna är från regionen, så visst, arenan betyder mycket för oss som samhälle, säger han.

Arenan är också något man samtalar mycket om på stan och det kommer mycket människor till orten. Det ger liv och rörelse och omsättning, menar han.

Inte långt från TP ligger Gästis. Inne i den svala receptionen hittar jag ägarna och äkta paret Anna och Ulf Carlsson.

– Det är fullbokat hela helgen. De första som bokar är de som alltid kommer. Det är som en liten familj. Vi försöker tränga in alla så gott det går säger, Anna Carlsson.

Anna och Ulf Carlsson har drivit Gästis i Tierp sedan 1984.

Hon berättar att arenan har stor betydelse för deras verksamhet.

– Jag tycker de skulle ha fler tävlingar och arrangemang, mycket mer, säger Ulf Carlsson.

Hur var det då med andra verksamheter på arena?

I juli, närmare bestämt den 24 juli så förbyts motorvrålen mot skönsång.

Så här såg det ut på arena under den första tävlinge 7 maj 2011.

Läs också: Så gick det till när allsången i Griggebo flyttades till Tierp Arena

– Man kanske inte fyller läktarna men det kanske kommer 8 000 till 10 000 åhörare. Det ska bli riktigt roligt, säger Bengt-Olov Eriksson.

Mer läsning