Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk mjölk till Tierps skolbarn

/
  • Tierps kommun strävar efter att 25 procent av alla varor de köper in ska vara ekologiska. Nästa år kommer all mjölk i kommunens skolor vara just ekologisk.

Nästa år ska alla barn i Tierps kommun dricka ekologisk mjölk i skolan.
Men till målet att 25 procent av alla inköpta livsmedel i kommunen 2010 ska vara ekologiska är det långt.

Annons

Det är Naturskyddsföreningen som nu vänder sig till länets kommuner för att undersöka hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är ekologiska och rättvisemärkta.
Till och med 2009 är det Sodexho som levererar maten till kommunens skolor och äldreboenden. Vill kommunen ha ekologisk mat får de betala extra för det - något som man ska göra med mjölken till skolorna nästa år.

Tierps kommun har anslutit sig till miljöstyrningsrådets inriktningsmål - att 25 procent av alla inköpta livsmedel 2010 ska vara ekologiska.
Frukost, mellanmål samt mat till aktiviteter utöver den löpande verksamheten bekostar kommunen själv. Endast fem procent av de varorna är i dag ekologiska.

Kostkonsulenten i Tierps kommun, Marianne Hasselberg, tror att det blir enklare med inköpen av ekologiska varor när kommunen går över till matlagning i egna kök.
– Även om inte Sodexho är omöjliga så blir det då lättare att välja ekologiska varor. Allt kan inte vara det, för nästan jämt är det ekologiska alternativet lite dyrare, säger hon.
När det gäller rättvisemärkta produkter så har kommunen ingen strategi för inköpen.

Cecilia Carlqvist är ordförande i Naturskyddsföreningen i Uppsala län. Hon pekar ut tre varor som är mycket viktiga att de är ekologiska och rättvisemärkta - kaffe, bananer och choklad.
– De varorna har stor miljöpåverkan och betydelse för anställdas arbetsförhållanden, förklarar hon.

Hon tycker att kommunerna i Uppsala län bör vara medvetna om vad de köper in - och tror att det finns mycket att förbättra. Som förebild har hon Västra götalands län.
– Där har flera kommuner gått samma och köper tillsammans in ekologiska varor.
Naturskyddsföreningen ser nu även över kommunernas översiktsplaner, och driver i första hand frågan om att få vara remissinstans. Något man redan är i Tierps kommun.

Mer läsning

Annons