Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever hotar strejka

/
  • ARGA. Evelina Lund och Emma Almgren-Hållkvist går vid Högbergsskolans omvårdnadsprogram. På onsdagen överlämnade de en protestlista till skolledningen där de menar att det är kaos på programmet och att skolan brutit flera löften till dem.

Det rapporteras om kaos från omvårdnadsprogrammet vid Högbergsskolan.

Eleverna blev lovade körkort, jobb och praktik – men får inget av det. På grund av sjukskrivningar är det endast 1,5 lärartjänster på 60 elever.

Nu hotar eleverna med strejk.

Annons

– Jag valde mellan Tierp och Uppsala. Tierp verkade lite bättre så därför valde jag det. Men det känns ju inte rätt nu, berättar Evelina Lund, som går första året.

Lämnade in protestlista

Eleverna lämnade på onsdagen in en protestlista till Högbergsskolans rektor Odd Johnsen och Peter Björebo, kommunens produktionschef med ansvar för skolan.

Runt 30 elever går i årskurs ett på omvårdnadsprogrammet. När de sökte dit var det med ett löfte om betalt körkort, sommarjobb, praktik samt efter studenten 14 månaders anställning inom kommunen.

Började ana oråd

Redan en vecka in på höstens skolstart började de ana att det rörde sig om tomma ord.

– Vi har fått veta att vi inte ska få något körkort eller jobb. Praktiken som vi påbörjat har blivit avbruten, säger Emma Almgren-Hållkvist, även hon förstaårselev.

Evelina, Emma och deras klasskamrater känner sig lurade.

Men eleverna berättar också om en kaosartad situation på hela omvårdnadsprogrammet – där sjukskrivningar gör att 60 elever fördelas på 1,5 lärartjänster.

Finns inga pengar

Skolans rektor Odd Johnsen menar att det inte finns några pengar att betala körkort och jobb åt eleverna.

– Det är ekonomiska skäl bakom detta. Det vi kan erbjuda är ett begränsat antal körlektioner med teori. När det gäller jobben är det i den utsträckning som det finns möjlighet.

Brustit i informationen

Han menar dock att eleverna inte har blivit lurade – utan att det brustit i informationen. Ett fullt betalt körkort samt jobb är löften till tidigare årskurser. Kommunens kärva ekonomi gör att de gamla löftena tagits bort.

Att lärarna är få vid omvårdnadsprogrammet är något man nu ser över.

– Jag kan inte lova något. Men lärartätheten är lägre på de yrkesförberedande programmen.

Besked nästa vecka

Efter nästa veckas lov vill eleverna ha besked om hur det blir med det de lovats – annars hotar de med strejk. Odd Johnsen tror att skolledningen och eleverna kan lösa situationen till dess.

Mer läsning

Annons