Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma och Magdalena trivs i sopbilen

/
  • Mandsdominerat yrke. Magdalena Mohlén och Emma Lund kör återvinningen i Tierps kommun under två veckor.

Att köra sopbil är ett mansdominerat yrke, men i Tierps kommun finns det två tjejer som kör tillsammans. Emma och Magdalena är 21 och 22 år, och de båda har en positiv inställning till sitt arbete.

– Folk verkar uppskatta när de ser att det är två tjejer som är ute och kör, säger de båda glatt.

Annons

Emma Lund och Magdalena Mohlén kommer tillsammans att under två veckor köra återvinning för Tierps kommun. Ett arbete som de båda beskriver som roligt, socialt och som ger bra motion.

Emma gick transport på gymnasiet och var redan då fast besluten om att ta lastbilskörkort. När hon sedan slutade skolan började hon med att köra lastbil för Sita. I slutet av maj i år tog jobbet där slut, och den första juni började hon med att köra för Tierps kommun.

– Jag fick under tre veckor i juni åka med som lärling, innan jag fick börja köra själv. Mitt vikariat går ut i augusti och jag är glad över att jag fått det här jobbet under sommaren, berättar hon.

Vill se fler tjejer i branschen

Magdalena gick hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet, och hade från början tänkt sig att arbeta inom det. Men efter studenten fick hon jobb på återvinningscentralen i Tierp, och sedan fick hon fast anställning.

– Jag fick förfrågan om jag ville åka med lastbilen under ett par veckor i sommar. Jag tyckte att det verkade roligt så jag tackade ja, säger hon.

Båda tycker att det behövs fler tjejer i branschen, och de tror att många inte vågar prova eftersom det är ett tungt arbete med mansdominans.

– Det kan som tjej kännas värre att göra bort sig på en arbetsplats med bara killar, säger Emma.

Tidig jobbstart

De börjar 06.00 varje morgon och kör ungefär till 15.00 på eftermiddagen. De får även rengöra bilen in- och utvändigt helt själva. Samarbetet mellan dem beskriver de båda som bra och de säger flera gånger att de trivs ihop.

– När vi är ute och kör händer det att människor ute på gatan ropar ”titta det är två tjejer som kör”, berättar de.

Och även om det är ett yrke med mestadels män, uppmanar Emma och Magdalena andra tjejer att söka sig till branschen.

– Det behövs fler tjejer för att bevisa att vi också kan, säger de.

Mer läsning

Annons