Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erasteel vill minska lön och arbetstid

/

Erasteels ledning vill minska lönen och arbetstiden med 20 procent för alla i Söderfors.
– Det handlar inte om att dumpa löner, utan att rädda jobb, säger Mats Hjerpe, personalchef vid företaget.

Annons

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot stålföretaget som har nästintill tomma orderböcker. Hittills i år har 74 personer lämnat Erasteel i Söderfors på grund av det ekonomiska läget. Det innebär att antalet anställda har sjunkit från 225 personer vid årsskiftet till 174 personer i dag.

Det räcker dock inte. Ledningen i Söderfors förhandlar med facket om att samtliga anställda ska gå ner 20 procent i lön, samt minska sin arbetstid.

– Det är tre saker vi förhandlar om. Nedgång av lön och arbetstid, hur vi ska hantera årets lönehöjning samt hur vi ska göra med resultatlönen, berättar Mats Hjerpe som menar att det rimmar illa att besluta om att de anställda ska gå ner i lön och samtidigt få löneökning när det inte finns pengar till det.

Erasteels ledning har ett besparingskrav på sig från koncernledningen – hur stort det är vill Hjerpe inte säga. Samtliga tre stålfabriker i Söderfors, Vikmanshyttan och Långshyttan har och kommer att drabbas.

– Det handlar om fortsatta besparingar för att möta den konjunktur vi är i. Vi har redan sagt upp jättemycket personal.

Det centrala avtalet som Metall träffat har gett företaget möjlighet att sänka lönen med 20 procent. Hjerpe betonar att sänkningen av lönen innefattar såväl vd som anställda på golvet. Åtgärden är också en möjlighet för företaget att stå redo när konjunkturen väl vänder.

– Då har vi medarbetare på plats som kan ta hand om ökningen. Vi gör det här för att förbättra möjligheten till en långsiktig firma, säger Mats Hjerpe.

Totalt har Erasteel sagt upp 110 personer av sina 450 anställda i Sverige. Ytterligare ett varsel har lagts i Långshyttan där sannolikt 17 personer till kommer att mista jobbet.

Arbetarbladet har inte lyckats nå Hans-Olov Andersson, ordförande för metallklubben i Söderfors, för en kommentar.

Mer läsning

Annons