Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågel och fisk i jakten på turister

/
  • HAVET LOCKAR. Kjell Holmqvist är en av dem som sysslar med naturturism i Tierps kommun. Något han kombinerar med jobbet som yrkesfiskare.
  • TJUGO MINUTERS FÄRD. Kjell Holmqvist kör turister i båt till bland annat Björns fyr.

Kjell Holmqvist är nyss hemkommen från en tur med turister till Björns fyr utanför Fågelsundet. Han är en av få i Tierps kommun som försöker leva på naturturism.

– Turismen ger väl ungefär hälften av min inkomst. Men jag hoppas kunna utöka i framtiden, säger han.

Annons

Solen skiner och det blåser lätt i Fågelsundet. Vid ett bord sitter ett sällskap på åtta personer. Kanske är de där för fågelskådning. Eller så vill de åka på sälsafari eller ta en båttur till Björns fyr.

För yrkesfiskaren Kjell Holmqvist har naturturismen blivit ett sätt att överleva.

– Jag började som yrkesfiskare för tjugo år sedan. Då stod fisket för kanske 90 procent av min inkomst. Nu är det ungefär 50-50 mellan det och turisterna, berättar han.

Han har idéer om hur han kan utveckla sin verksamhet. Örnsafari är något som han funderar på.

– Det ska tydligen finnas ett intresse bland engelsmännen för det. Nu har jag mest fågelskådare från Hälsingland, Dalarna och Stockholm. Men det är bra folk det med.

Kjell Holmqvist tror att det genuina i naturen allt mer kommer att locka människor.

– Men det är många som inte känner till Fågelsundet. Vägen hit är inte bra, och det hade varit bra med draghjälp från till exempel kommunen.

Monica Stork som driver Syltkrukans café och syltkokeri, med bland annat stuguthyrning tycker även hon att kommunen glömmer naturturisterna.

– Det har blivit bättre när det gäller bruken. Men vi har även en otrolig natur här. Men för tillfället åker folk bara förbi den, säger hon.

Hon går själv i tankar att utveckla naturturismen. Det är närheten till sjön Tämnaren som drar.

– Det vallfärdar turister till Hornborgarsjön för att se tranor. Men det finns massor av dem här med, även andra fåglar.

I Söderfors finns den gamla flottningsbåten Ymer som kör turister i Dalälven, och på Hållnäshalvön guidar Staffan Söderlund och Marie Sjöström nyfikna genom naturen. Frågan är om det finns utrymme för fler.

– Vi försöker lansera Hållnäs och jag märker att intresset blir allt större, men jag tror det är svårt att leva på naturturismen i Sverige, med tanke på att vi har så många vintermånader, säger Staffan Söderlund.

Mer läsning

Annons