Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brott i Tierp

/
  • POSITIV. Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp, vittnar om en positiv anda och engagemang hos poliserna vilket har resulterat i att de uppnådde målet för 2010.

Ungdomsbrottligheten, skadegörelsen och fridsbrotten har minskat i Tierp.

– Vi har uppnått alla mål vi satte upp, säger Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp/Älvkarleby.

Annons

Förra året anmäldes 1 981 brott i Tierps kommun jämfört med 2 016 anmälda brott under 2009.

Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp, framhåller att ett bra samarbete mellan polisen och kommunen är orsaken till att brottsligheten har minskat.

– Det har funnits ett forum där vi kunnat diskutera problem och lösningar tillsammans. Det har funkat bra, säger han.

Målen uppfyllda

Två gemensamma mål som kommunen och polisen har satt upp var att minska den totala brottsligheten, samt ungdomsbrottsligheten. Båda dessa mål har uppfyllts.

Polisen har haft som mål att vara synlig på skolor, både dagtid- och kvällstid, samt att besöka fritidsgårdar i förebyggande syfte. Det tror Hållkvist har gett resultat.

Polisen har också jobbat i samarbete med Ungdomsnätverket för att skapa en tryggare och snyggare miljö. Bland annat har trygghetsvandringar genomförts i framför allt Tierp och Örbyhus där problemen med skadegörelse har varit som störst.

Viktigt att anmäla

Hållkvist betonar vikten av att personer anmäler brott som de ser eftersom polisen fokuserar på de områden där anmälningarna är som störst.

– Anmäler man inte så har vi svårt att fånga upp de problem som finns på orterna.

Våldsbrotten har minskat något. Polisen har arbetat riktat mot att stävja gatu- och krogrelaterade bråk. Bland annat har krögare utbildats i alkoholhantering och polisen har i samarbete med kommunen gjort flera oanmälda besök på krogar.

Fler anmälda narkotikabrott

En positiv ökning i statistiken är narkotikabrotten. Där har antalet anmälda brott ökat från 121 anmälda brott till 174. Det beror på att polisen har arbetat riktat mot att stoppa narkotikaflödet.

– Under 2010 har vi haft en hel del missbrukare i Tierp och Söderfors som även begått brott. Vi har fokuserat på dem och i dag har flera blivit lagförda.

Hållkvist framhåller att en fjärdedel av narkotikabrotten har polisen klarat upp i samband med de kontinuerliga trafikkontrollerna.

Utredningsmässigt uppfyller Tierpspolisen sina mål väl. Totalt 1 190 utredningar har slutförts i samtliga tre kommuner; Tierp, Älvkarleby och Heby. Det är en ökning med 240 utredningar mot 2009.

Mer läsning

Annons