Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre radhus och mer sol för grannarna

/
  • Inne i den gamla fabriken ska bolaget bygga bostadsrätter. På ett möte pratade ägaren om ett 60-tal bostäder.

26 radhus på tomten och lägenheter i det nedlagda Tierpsbageriet.
Det är innehållet i den detaljplan som närboende får yttra sig om.
Redan har de hindrat en påbyggnad som skymmer solen.

Annons

Under ett tidigt samråd om byggplanerna påpekade grannar på intilliggande Hantverksgatan att en tillbyggnad på fabriksbyggnaden så den blir tre våningar hög tar bort alla solmöjligheter. Nu sägs det i detaljplaneförslaget att huset får vara i två våningar och högst 7,5 meter.

– Jag har träffat grannar på Hantverksgatan. Alla grannar ska gå ihop och göra ett yttrande, säger plantekniker Kenneth Ottoson som tagit fram detaljplanen ihop med planarkitekt Helena Gåije.

Begränsat bostadsytan

I slutet av 2007 köpte Jonas Andersson, Uppsala, den nedlagda Pricksfabriken. Han vill bygga 60–65 bostäder i bageriet och 18 parhus med 36 bostäder på tomten. Tjänstemännen har reducerat antalet bostäder i radhus till 26 och begränsat bostadsytan till 3 600 kvadratmeter.

– Det skulle annars bli hus i hus utan gräsytor, säger Kenneth Ottosson.

Detaljplanen säger däremot inget om antalet bostäder inne i bageriet. Infarten till området ska ske från Lövåsvägen via två lokalgator.

Det blir lekplats samt gång- och cykelvägar. Bebyggelsen ska anpassas till intilliggande hus som är från 1950–70-talet. Kennet Ottosson lovar att relevanta synpunkter från grannarna ska vägas in i den slutgiltiga detaljplanen.

Olika lösningar

– Grannarna ska få det bättre genom att det blir bostäder stället för en industri i området.

Jonas Anderssons arkitekt Norbert Fürlinger uppger att byggplanerna kvarstår.

– Vi avvaktar remissvaren. Jag har olika lösningar hur det kan se ut. Jag tycker att man ska bygga området i etapper, säger han.

Mer läsning

Annons