Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel av socialtjänsten att inte ställa upp med hjälp tillbegravning

Tierp kommuns socialtjänst gjorde en rad fel när en son inte fick hjälp med sin fars begravningskostnader. Det menar länsstyrelsen som granskat ärendet.

Annons

– Vi får se över våra rutiner om det är något som måste ändras, säger Pia Wårdsäter (S), ordförande i utskottet Arbete och omsorg.

Arbetarbladet har tidigare berättat om hur sonen tillsammans med Säters kommun anklagat socialtjänsten i Tierp för dåligt bemötande. Något som fick Länsstyrelsen i Uppsala län att inleda en granskning.

Dåligt bemötande

När sonen sökte hjälp med begravningskostnaderna vid socialtjänsten blev han hänvisad till Säters kommun. Skälet var att pappan var skriven i Säter. I kontakten med Tierp menar både sonen och Säters kommun att de utsattes för ett dåligt bemötande, vilket ledde till att ärendet drog ut på tiden.

Tierps kommun menar att orsaken är ett missförstånd mellan dem och sonen.

Men enligt länsstyrelsen har socialtjänsten i Tierps kommun agerat felaktigt.

Kommunens ansvar

De menar att sonen var i beroendeställning till socialtjänsten och den svagare parten varför bemötandet borde ha varit respektfullt och sakligt. Dessutom är det kommunens ansvar att vägleda sonen och tydliggöra sådant som kan vara oklart.

Enligt länsstyrelsen ska heller inte sonen behöva drabbas när två kommuner tvistar. Myndigheten menar även att Tierps kommun måste motivera sitt avslag.

Enligt Pia Wårdsäter ska man nu se över så att det rör sig om en enskild händelse.

– Jag kan inte se det här som ett symptom för då tror jag att vi fått kritik tidigare. Men självklart kommer vi att titta på våra rutiner.

Mer läsning

Annons