Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick-guide mot mobbing blev skräp

/
  • Ligger i skåpet. Paulina Lager och Emma Evaldsson har sina häften i skåpet.
  • Har förenklat. ”Det har blivit enklare att prata om mobbing, eftersom det blir mer konkret”, säger rektor Birgitta Skärberg om broschyren.

Den är liten och orange och ska informera om mobbing.
För tre terminer sedan var den ett nytt grepp, Ol Andersskolans fick-broschyr om mobbing. I dag ligger den undangömd i skåpen.
– Om alla använde den skulle det bli stor skillnad, säger niondeklassaren Emma Evaldsson.

Annons

År 2009 uppgav 13 procent av pojkarna och 4 procent av flickorna i årskurs nio i Tierps kommun att de utsatts för mobbing. Det var en fördubbling mot två år tidigare. Detta framgår av landstingets Liv och hälsa-undersökning. På hösten samma år infördes Ol Andersskolans broschyr, med information under rubriker som ”Vad är diskriminering?” och ”Vad är trakasseri?”. Det lilla orangea häftet delades ut till alla elever.

– Vi ville tänka nytt och önskade att delar av det som står i likabehandlingsplanen skulle vara känt och i dagligt bruk bland eleverna, säger rektor Birgitta Skärberg.

Ligger i papperskorgarna

Hur märks broschyren i vardagen?

– När något händer blir det mer hanterbart, på så vis är det märkbart. Den kanske inte tas upp, men kan förhoppningsvis få elever att tänka till, säger Birgitta Skärberg.

När Arbetarbladet frågar ett tiotal högstadieungdomar vad de tycker om det lilla häftet är det först ingen som vet vad det är. I takt med att minnet återvänder visar det sig att häftet lagts i papperskorgar eller ligger gömt i skåpet.

– Det är mest lärarna som pratar om den. Det gör de när det blir stökigt, säger Paulina Lager, som har sin broschyr i skåpet.

Emma Evaldsson och Paulina Lager har inte märkt någon större skillnad sedan broschyren infördes.

– Många vägrar att använda den, bara för att lärarna säger att de ska. Det blir fjantigt att göra det då, säger Emma Evaldsson.

Lugnare i dag

Elever Arbetarbladet pratat med säger att situationen på Ol Andersskolan ändå blivit lugnare sedan några bråkiga elever slutat förra året.

Broschyren baseras på den likabehandlingsplan som finns för alla skolor i Tierps kommun. Antimobbingarbetet på så sätt att eleverna en gång i veckan har lektioner om hur de ska bete sig mot varandra.

Mer läsning

Annons