Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets Hus stänger och styrelsen avgår

/
  • AVGÅR. Thomas Wassén, kassör, Ivan Eriksson, ordförande och Sune Nyman, sekreterare har liksom resten av styrelsen för Folkets Hus-föreningen i Söderfors avgått. Detta som en följd av de minskade bidragen till samlingslokaler.

Från 1 oktober sker ingen uthyrning av Folkets Hus i Söderfors.

Hela styrelsen har avgått.

Anledningen är kraftigt minskade bidrag från kommunen.

Något som även slår hårt mot Folkets Hus i Karlholmsbruk.

Annons

– En del kanske tycker vi sviker men det här är vårt sätt att visa ansvarstagande. Vi kan inte köpa en massa grejor när vi inte har pengar att betala med, säger avgående kassören i Söderfors Thomas Wassén, som i kassan räknar in 197 kronor efter att försäkringen för huset är betald året ut.

Som en sparåtgärd har kommunen minskat bidragen till samlingslokaler med upp emot 75 procent. Folkets Hus-föreningen i Söderfors hade fått 25 000 kronor i förskott. I stället för resterande 35 000 kom ett brev i somras om neddragningen.

– Det är klart att luften gick ut oss, säger Thomas Wassén

Under tisdagskvällen hade styrelsen ett möte med andelsägarna, Söderfors GOIF, socialdemokratiska föreningen och Metalls verkstadsklubb. De hade inga pengar att bidra med. Som en konsekvens av det dåliga ekonomiska läget har nu hela styrelsen avgått.

Framför allt behövs pengar till underhåll av det 700 kvadratmeter stora huset.

– Vi skulle behöva laga det läckande taket innan vi ser vad som måste göras, säger avgående ordförande Ivan Eriksson.

Sune Nyman i styrelsen påpekar att ofräscha lokaler också försvårar uthyrningen. Styrelsen har en idé om att göra om huset till ett allaktivitetshus.

– Kommunen kan inte hålla oss under armarna hur länge som helst, men det är just nu vi behöver pengarna, säger Thomas Wassén.

– Vi har förståelse för att kommunen måste spara, inflikar Ivan Eriksson.

Styrelsen tänker bjuda in privatpersoner och föreningar i samhället till ett stormöte om husets framtid.

Även för andelsföreningen Folkets Hus i Karlholm är de indragna bidragen mycket kännbara. De har fått en minskning från 36 000 till 8 000 kronor.

– Vi behöver byta golv i köket och måla. Vi har pratat om att skicka ett brev till kommunen men ska först ta upp det här i den socialdemokratiska gruppen i kommunfullmäktige, säger ordförande Håkan Ståhlberg, som också är ersättare i fullmäktige.

Mer läsning

Annons