Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få för att rökdyka

Under fyra dagar i juli var räddningstjänsten i Tierp beroende av deltidsbrandmän i Söderfors för att vara tillräckligt många för att få rökdyka.

Annons

– Det blir en fördröjning på 20 minuter. Det är synd när besparingar ska drabba tredje man, säger Andreas Lindblom, arbetsplatsombud i Tierp.

Brandmännen vid styrkan i Tierp är bekymrade. De känner oro för att det sparbeting på 1,7 miljoner kronor som finns på räddningstjänsten Norduppland ska gå ut över bemanningen.

– Den här lösningen att vi tar in folk från Söderfors har aldrig hänt förr. När en person nu ville ha ledigt tog ledningen in en person som redan var i tjänst i Söderfors i stället för att ta in någon från orten, förklarar Andreas Lindblom.

Det var när en person vid Tierpsstyrkan ville vara ledig som situationen uppstod. Det gjorde att det blev endast fyra brandmän i Tierp. För att rökdyka måste de vara fem stycken. Lösningen blev att invänta en deltidsbrandman från Söderfors.

Jörgen Olsson är insatsledare vid räddningstjänsten i Norduppland. Han förnekar att lösningen under julidagarna gjordes som en besparing.

– Jag förstår att man i Tierp vill vara så många som möjligt. Men det här var ett enstaka tillfälle och vi rökdyker inte särskilt ofta. Att få vänta med det är verklighet för andra, som till exempel Skärplinge och Örbyhus. Tyvärr är det så det ser ut på många orter, säger han.

Catarina Deremar (C) sitter med i direktionen i det kommunalförbund som utgör räddningstjänsten Norduppland. Hon menar att de efter sommaren får titta på hur verksamheten fungerat.

– Jag kan inte säga något om hur de löst just det här. Vi är med och upprättar en handlingsplan sen är det upp till ansvarig chef att den följs, säger hon.

Mer läsning

Annons